Skip to main content

Χρηματιστήριo: Πτώση στην Αθήνα, αναμενόμενη η αναβάθμιση της Fitch

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες - Υποχωρούν και τα διεθνή

Η -αναμενόμενη- αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή δεν είχε αντίκτυπο στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,37% στις 1.275,39 μονάδες. Πτώση 0,68% στις τράπεζες.

Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Εθνική και ακολουθούν Eurobank και Alpha Bank. Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ. Ήπια κέρδη για την Coca Cola.

Στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ προχώρησε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, δίνοντας στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές. Η Fitch αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023 και σε παραπλήσια επίπεδα την περίοδο 2024-2025. Ισχυρή κρίνει και τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική εξυγίανση, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται να αυξηθεί στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,56% από 3,63%, έναντι 2,34 % του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,22%1,21%.

Πτώση και στα διεθνή

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ως επί το πλείστον με αρνητικά πρόσημα τη Δευτέρα εν μέσω ενός «στοπ» στο πρόσφατο παγκόσμιο ράλι, και ενώ οι traders αξιολογούν το τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα επιτόκια το νέο έτος.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, με τις μετοχές εξόρυξης να υποχωρούν 2,1%, ενώ οι μετοχές της ενέργειας σημείωσαν πτώση 1,7%. Στο -0,24% ο FTSE του Λονδίνου, υποχωρεί και το Παρίσι. Ήπια κέρδη στον DAX της Φρανκφούρτης.

Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια η ουγγιά, με τους αναλυτές να αναφέρουν τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανό ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και πιθανές μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για τον χρυσό.

Η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, και πιο επικείμενα άλλη μια παρακράτηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στα μέσα Δεκεμβρίου, οδήγησε τον S&P 500 σε υψηλό του 2023 την Παρασκευή μετά από ένα σερί κερδών πέντε εβδομάδων. Εν τω μεταξύ, ο Dow Jones τον Νοέμβριο γνώρισε τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν στις αρχές των συναλλαγών τη Δευτέρα, με τον Nasdaq μάλιστα στο -1%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ

Διαβάστε σχετικά

Χρηματιστήρια: Λάμπουν ελληνικά ομόλογα, χρυσός, Bitcoin – Bουτιά για το πετρέλαιο