Skip to main content

Πετρέλαιο: Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές – Γιατί επιμένουν τα σενάρια για εκτίναξή τους το 2024;

REUTERS/Alexander Manzyuk

Μετά και τη νέα μείωση προσφοράς από τον ΟΠΕΚ οι τιμές αντί να ανέβουν, έκαναν βουτιά - Ωστόσο οι οίκοι επιμένουν στο σενάριο των 100 δολαρίων το βαρέλι

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν σήμερα στην αγορά πετρελαίου, μετά τη χθεσινοβραδινή βουτιά των τιμών. Με τους επενδυτές να αξιολογούν τις περικοπές προσφοράς που συμφωνήθηκαν από τη συμμαχία των παραγωγών ΟΠΕΚ+ ως χαμηλότερες του αναμενομένου, έστειλαν την τιμή του μπρεντ και του αμερικανικού αργού σε πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Σήμερα το μπρεντ βλέπει την τμή του να αυξάνεται μόλις κατά 0,1% στα 80,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό ενισχύεται κατά 0,2% στα 76,13 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ+, που καλύπτει πάνω από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς, συμφώνησε μείωση της παραγωγής κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως που έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των 1,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, οι οποίες ήταν ήδη σε ισχύ. Στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση για πρόσθετη μείωση της προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ελάχιστη διάθεση υπήρξε για στήριξή της, αφού αρκετές χώρες φοβούνται ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς.

Τις συνολικές μειώσεις των 2,2 εκατ. βαρελιών που θα ισχύσουν για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στηρίζει κατά κύριο λόγο η Σαουδική Αραβία, που μειώνει εθελοντικά τη δική της προσφορά κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία περικόπτει τη δική της προσφορά κατά 300.000 βαρέλια αργού και κατά 200.000 βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων ημερησίως. Το Ιράκ μειώνει τη δική του προσφορά κατά 223.000 βαρέλια ημερησίως, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια ημερησίως και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια ημερησίως.

Η μείωση της προσφοράς είναι μικρότερη των προβλέψεων, αλλά όχι μικρή. Γιατί λοιπόν οι τιμές βρίσκονται σε συνεχή τροχιά πτώσης; Το κλειδί βρίσκεται στη συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Υπάρχουν έντονες αμφιβολίες μεταξύ των traders σχετικά με το εάν η συμφωνία θα τηρηθεί στην πράξη, για αυτό και οι τιμές υποχωρούν αντί να ανεβαίνουν. Η ανεμική ανάπτυξη σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου επίσης διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο κλίμα της αγοράς. Η κατανάλωση μαύρου χρυσού εξακολουθεί να αυξάνεται – αλλά εν μέσω φόβων για ύφεση, η αγορά περιμένει επιβράδυνσή της.

Από τα 70 δολ. στα 97 δολ. και πάλι στα 80 δολ.: Τα bots «παίζουν» με τις τιμές του πετρελαίου

Έλλειμμα προσφοράς βλέπει η UBS

Ωστόσο οι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν στις εκτιμήσεις τους για έλλειμμα στην αγορά το 2024 και κατά συνέπεια σημαντική αύξηση των τιμών. H Goldman Sachs υπολογίζει ότι θα διατηρηθούν στο εύρος των 80 δολ. έως 100 δολ. για το σύνολο του 2024, ενώ η UBS τις βλέπει στα 90 με 100 δολάρια το βαρέλι για την επόμενη χρονιά.

«Πριν από την απόφαση, τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για βαθύτερες μειώσεις είχαν βοηθήσει τις τιμές να ανέβουν και το Brent έχει πλέον ανακάμψει περίπου 4,6% από τα χαμηλά του στα μέσα Νοεμβρίου. Πιστεύουμε ότι η ενδοημερήσια αντίδραση της τιμής του αργού πετρελαίου την Πέμπτη ήταν υπερβολική (πτώση έως και 5% από το ανώτατο σημείο της).καθώς οι πρόσθετες περικοπές θα οδηγήσουν σε έλλειμμα προσφοράς» αναφέρει η UBS σε σημερινό σημείωμά της,

Τονίζει ακόμη πως ο κίνδυνος για διακοπή της παραγωγής πετρελαίου που προέκυψε από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει εξαφανιστεί.

«Ενώ οι βραχυπρόθεσμες τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν ευμετάβλητες, εξακολοθούμε να αναμένουμε ότι οι τιμές θα αυξηθούν στα 90 έως 100 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και περιορισμένων προμηθειών. Συνεχίζουμε να προτείνουμε στους επενδυτές να προσθέτουν μακροχρόνια έκθεση μέσω συμβολαίων Brent μεγαλύτερης διάρκειας» σχολίασε ο Mark Haefele Chief Investment Officer, UBS Global Wealth Management.