Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της ΕΚΤΕΡ κάνει ράλι 130%

Άνω των 40 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της κατασκευαστικής εταιρείας

Σε νέο υψηλό 20ετίας αναρριχάται η μετοχή της ΕΚΤΕΡ, με την κατασκευαστική εταιρεία να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας για πρώτη φορά από το 2001.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται έως τα 3,60 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά σχεδόν 2%.

Μάλιστα, η ανοδική κίνηση συνοδεύεται κι από «συμπαθητικό» όγκο, καθώς λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι είχαν διακινηθεί 40.000 τεμάχια, συνολικής αξίας 142.000 ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της ΕΚΤΕΡ, όπως προαναφέρθηκε, έχει επιστρέψει άνω του ψυχολογικού ορίου των 40 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας υψηλό 22 ετών. Στις αρχές του 2023, αντίθετα, βρισκόταν μετά βίας στα 18 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, μέσα στο τρέχον έτος, η εισηγμένη έχει «τρέξει» ένα ράλι άνω του 130%, με τα σωρευτικά κέρδη του τελευταίου μήνα να υπερβαίνουν το άκρως εντυπωσιακό 32%. Ένα ποσοστό πολλαπλάσιο της μέσης απόδοσης του Γενικού Δείκτη (σχεδόν 8%).

Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της ξέφρενης πορείας είναι, αναμφίβολα, τα εξαιρετικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξάμηνου, με τον κύκλο εργασιών να διευρύνεται στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 6,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Την ίδια στιγμή, τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 83.000 ευρώ πέρυσι.

Και φυσικά, μην ξεχνάμε το υψηλό ανεκτέλεστο έργων, το οποίο -μετά την πρόσφατη σύμβαση στο Νοσοκομείο ΚΑΤ (ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου)- υπολογίζεται σε περισσότερα από 108 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών σε διάφορες κοινοπραξίες.

Πέραν της διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου έργων και της βελτιωμένης κερδοφορίας, σημαντικό ρόλο στο θετικό κλίμα διαδραματίζει και ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών, ο οποίος φαίνεται να διανύει μια «χρυσή» εποχή, χάρη στα μεγάλα κονδύλια από την Ε.Ε.

Όλα αυτά καθιστούν άκρως ικανοποιημένους τους μετόχους, οι οποίοι βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να αποδίδει καρπούς. Ας σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της ΕΚΤΕΡ είναι η εταιρεία Πολυκράτης Α.Ε. με ποσοστό 14,7%, ενώ ακολουθούν η ΝΙΚΙΑΣ Α.Ε. με ποσοστό 10,4% και ο Άγγελος Παπαγεωργίου με ποσοστό 8,4%.