Skip to main content

Wall Street: «Στάση» μετά από 4 εβδομάδες ανόδου

REUTERS/Andrew Kelly

Τα εξασθενημένα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημάδι ότι οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητό το βάρος τους στην αμερικανική οικονομία

Υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, με την αγορά να παίρνει μία ανάσα μετά από τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες ανόδου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 56,68 μονάδες ή 0,16% κλείνοντας στις 35.333,47 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,20% στις 4.550,43 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε οριακή πτώση 0,07% στις 14.241,02 μονάδες.

Η Wall Street παρουσιάζει κέρδη επί τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες, με τις μετοχές να έχουν επιδοθεί σε ράλι μετά την αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 8,5% μέχρι στιγμής το Νοέμβριο, ενώ ο Dow καταγράφει άνοδο 6,9% και ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 10,8%.

Ορισμένες μετοχές εταιρειών από τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου κινήθηκαν ανοδικά, με αυτές των Amazon και Shopify να ενισχύονται 0,7% και 4,9% αντίστοιχα, εν μέσω αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος στη σημερινή Cyber Monday. Η μετοχή της Affirm, εταιρείας πληρωμών με το σύστημα Buy now pay later ενισχύθηκε 12%, καθώς οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν τα μέγιστα αυτόν τον τρόπο πληρωμών καθ΄όλο το τετραήμερο των προσφορών που άρχισε την Black Friday.

Τα εξασθενημένα πάντως στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα θετικό σημάδι ότι οι μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητό το βάρος τους στην αμερικανική οικονομία, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα έχει επιτελέσει το έργο της και θα σταματήσει πλέον τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

«Μία εξασθενημένη καταναλωτική κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει τον καταλύτη για την αγορά επειδή θα δημιουργούσε το κατάλληλο έδαφος για ράλι. Αυτό θα αποτελούσε και μία ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης ότι η Fed έχει ολοκληρώσει το έργο της με τις αυξήσεις των επιτοκίων και ότι θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια εντός του 2024», αναφέρει ο Quincy Krosby, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Ο Krosby θεωρεί επίσης ότι η κίνηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τα νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα.

Ο Phillip Colmar, στρατηγικός αναλυτής της MRB Partners, θεωρεί ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κατεύθυνση από την αγορά κρατικών ομολόγων. Εκτιμά ότι έχουν γίνει υπερβολικά πολλές αγορές μετοχών μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτική, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη μείωση των επιτοκίων.

Τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αύριο Τρίτη, ενώ ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών επιβραδύνθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο, παρότι παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.