Skip to main content

Alibaba: Η στροφή 180 μοιρών που της στοίχισε 20 δισ. δολάρια

Έχασε 20 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή της αξία

Η Alibaba, ο κινεζικός κολοσσός για το ηλεκτρονικό εμπόριο, είδε 20 δισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται από την κεφαλαιοποίηση αφότου ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στην πλήρη απόσχιση του κλάδου του cloud λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ των ΗΠΑ

Η εταιρεία, η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια της Amazon , δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα προχωρήσει στην απόσχιση του Cloud Intelligence Group της, επικαλούμενη εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ για προηγμένα τσιπ.

Η Alibaba δήλωσε ότι οι περιορισμοί έχουν «δημιουργήσει αβεβαιότητες για τις προοπτικές του Cloud Intelligence Group», το οποίο ανταγωνίζεται τις Amazon Web Services, Microsoft Azure και Google Cloud Platform.

Τον Μάρτιο, η Alibaba ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διαχωρίσει την επιχείρηση cloud ως μέρος της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης στην ιστορία της, η οποία χώρισε την εταιρεία σε έξι μονάδες.

Το Cloud Intelligence είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Alibaba μετά το εγχώριο ηλεκτρονικό εμπόριο και φιλοξενεί το μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης Tongyi Qianwen και την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Dingtalk. Τα έσοδα του τμήματος μειώθηκαν για πρώτη φορά το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, κατά 2%, λόγω καθυστερημένων έργων και άλλων παραγόντων. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ο μεγαλύτερος πάροχος cloud της Κίνας με μερίδιο αγοράς 34%.

Με εκτιμώμενη αξία από 41 έως 60 δισ. δολάρια, η μονάδα οδεύει προς μια μεγάλη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο, τα δεδομένα που εποπτεύει θα μπορούσαν να τη θέσουν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών καθώς αυξάνονται οι οι γεωπολιτικές ανησυχίες αλλά και οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων, σύμφωνα με τους αναλυτές.