Skip to main content

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς βυθίζει στην αβεβαιότητα την παγκόσμια οικονομία

REUTERS/Staff

Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια σε χρυσό, ομόλογα και το αμερικανικό δολάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 5% μέσα σε μία ημέρα, στον απόηχο της  τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ενώ η συνέχιση επ’ αόριστον των εχθροπραξιών επηρεάζει αρνητικά τα διεθνή χρηματιστήρια και τροφοδοτεί την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Το αμερικανικό αργό σκαρφάλωσε πάνω από τα 87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρωπαϊκό Brent έφτασε τα 89 δολάρια καθώς οι έμποροι προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση που θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ στην προσφορά.

Τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου κατέρρευσαν και η Τράπεζα του Ισραήλ χρειάστηκε να ρευστοποιήσει συνάλλαγμα ύψους 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το σέκελ. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα ώθησε το  αμερικανικό δολάριο υψηλότερα έναντι του ευρώ και της λίρας, ενώ το γιεν – επίσης δημοφιλές ως ασφαλές καταφύγιο – ανέβηκε.

Οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια σε χρυσό, ομόλογα και το αμερικανικό δολάριο , καθώς η απρόκλητη  επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πυροδότησε φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση. Επιπλέον, η ζήτηση για Αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο Πήτερ Καρντίλο,  επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities. Ο Μπράιαν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Annex Wealth Management. «Το πόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η σύγκρουση και από το αν θα συμμετάσχουν επιπλέον μέρη σε αυτήν. «Ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι το πώς θα αντιδράσει η Σαουδική Αραβία», είπε ο Μπράιαν Γιάκομπσεν.

Κλειδί ο περιορισμός της σύγκρουσης

Ο αναλυτής Βίβεκ Νταρ στην Commonwealth Bank επισημαίνει πάντως ότι «για να έχει η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς διαρκή και μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει συνεχής μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή των μεταφορών. Διαφορετικά, και όπως έχει δείξει η ιστορία, η θετική αντίδραση της τιμής του πετρελαίου τείνει να είναι προσωρινή και εύκολα να ξεπεραστεί από άλλες δυνάμεις της αγοράς».

Ο αναλυτής Μπράιαν Μάρτιν της ANZ Group Holdings σημειώνει ότι «το κλειδί για τις αγορές είναι εάν η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη ή αν θα εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία. Αρχικά, τουλάχιστον, φαίνεται ότι οι αγορές θα υποθέσουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει περιορισμένη ως προς το εύρος, τη διάρκεια και τις συνέπειες στην τιμή του πετρελαίου. Αλλά μπορεί να αναμένεται υψηλότερη αστάθεια».

Τριγμοί στις αγορές: «Ματώνουν» μετοχές, ομόλογα, σέκελ – «Άλμα» σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, χρυσό

Ο οικονομολόγος Εντ Γιαρντένι ,πρόεδρος της Yardeni Research, λέει ότι «οι γεωπολιτικές κρίσεις στη Μέση Ανατολή έχουν συνήθως προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου και πτώση των τιμών των μετοχών». Αλλά, προσθέτει, «τις περισσότερες φορές είχαν επίσης την τάση να εμφανίζουν ευκαιρίες στα χρηματιστήρια».

Κέρδη των αμυντικών βιομηχανιών

Ηδη, οι αμυντικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Στην Φρανκφούρτη , η μετοχή της Rheinmetall είναι μεταξύ των κερδισμένων στο Dax με αύξηση 5,7%, ενώ η Hensoldt, σημείωσε άνοδο 12,4%.

Ο Στίβεν Ινες,  διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, προειδοποιεί ότι «η ιστορική ανάλυση υποδηλώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου και οι μετοχές των αμυντικών βιομηχανιών τείνουν να παρουσιάζουν σταθερά κέρδη μετά τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή».

Όλες οι εξελίξεις LIVE