Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ισχνά κέρδη για τις τράπεζες στην Αθήνα – Πτώση 190 μονάδων για τον Dow στη Wall Street

INTIME – NEWS

Αρνητικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με στηρίξεις από τη ΔΕΗ, αλλά τις τράπεζες άτονες, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια κέρδη 0,31% στις 1.219 μονάδες. Το κλίμα πάντως στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένει αρνητικό, λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, στον απόηχο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,5%, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 1,8%, ενώ τα αυτοκίνητα υποχώρησαν 1,1%. Φρανκφούρτη και Παρίσι χάνου 0,65%.

Οι επενδυτές παλεύουν με την προοπτική μιας παρατεταμένης περιόδου υψηλότερων επιτοκίων, αυξημένου πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι περιφερειακές αγορές έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα με τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας παρακολουθείται στενά και σήμερα Τρίτη, αφού έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το 2011 τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, καθώς οι αποδόσεις της ευρωζώνης αυξήθηκαν επίσης ευρύτερα.

Πιέσεις στη Wall

Οι μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη καθώς τα αρνητικά μάκρο του Σεπτεμβρίου κατέλαβαν τη Wall Street μετά τα κέρδη που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Dow Jones έχασε 191 μονάδες ή 0,5%. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,7% και ο Nasdaq Composite άνοιξε στο -0,8%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan , Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για να μειώσουν τον πληθωρισμό, σχόλια που ενίσχυσαν το πτωτικό κλίμα την Τρίτη. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε περισσότερο από 6% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Dow έχασαν περισσότερο από 4% και 2%, αντίστοιχα. Μεταξύ των καταλυτικών στοιχείων που ωθούν τις μετοχές προς τα κάτω αυτόν τον μήνα είναι η προειδοποίηση της Federal Reserve ότι θα προχωρήσει σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος. Η είδηση ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σε επίπεδα… 2007.

Οι επενδυτές προσβλέπουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα δημοσιευθούν αυτή την εβδομάδα, τα οποία θα επηρεάσουν την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ