Skip to main content

Φυσικό αέριο: Η συμφωνία Chevron – συνδικάτων ρίχνει τις τιμές

REUTERS/Dado Ruvic

Τα συνδικάτα της Αυστραλίας συμφωνούν να τερματίσουν τις απεργίες στα εργοστάσια της Chevron

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου μειώθηκαν εκ νέου καθώς η Chevron και τα συνδικάτα στην Αυστραλία συμφώνησαν να τερματίσουν τις απεργίες, οι οποίες συντάραξαν την αγορά για περισσότερο από ένα μήνα.

Τα συνδικάτα έχουν ενημερώσει την εταιρεία ότι η βιομηχανική δράση σε εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ανασταλεί, ανέφερε η Chevron σε δήλωση την Παρασκευή. Ο προμηθευτής «συνέχισε να εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις μας προς εγχώριους και διεθνείς πελάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ευρώπη υποχώρησαν έως και 6,1%.

Σε μια άλλη ώθηση στις προμήθειες, η Νορβηγία – ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης – συνεχίζει να αυξάνει την παραγωγή μετά από παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας, με τις ροές να αυξάνονται ξανά την Παρασκευή. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση ορισμένων νεύρων μετά από εβδομάδες έντονης αστάθειας.

Οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο κατά 94% γεμάτοι, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως για την εποχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, διεξάγει την Πέμπτη μια δοκιμή για να βεβαιωθεί ότι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Η χώρα έχει «ασφαλή ποσότητα» αποθεμάτων και έχει επεκτείνει τη δυνατότητά της να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης το 2022.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησαν 2,1% στα 38,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ.