Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Από μηχανής… ισχυρά χέρια φρέναραν την υποχώρηση

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αφού ο Jerome Powell επανέλαβε στο Jackson Hole ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν τα στοιχεία υποδηλώσουν ότι αυτό χρειάζεται. Οι traders χθες ανέμεναν τα δεδομένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ αργότερα.

Με ελαφρά καλύτερους ρυθμούς συναλλαγών σημειώθηκαν και καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις στο ταμπλό της Αθήνας. Σε μέρα όπου είδαμε τους θεσμικούς σε όλη την Ευρώπη να οδηγούνται σε κινήσεις για την ανταπόκριση στην επενδυτική απληστία, συμπεράναμε πως είχε καμφθεί το συναίσθημα του φόβου, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τη ροή των δεδομένων. Οι εταιρείες εξόρυξης και τα ακίνητα οδήγησαν στην άνοδο του δείκτη Stoxx Europe 600, αφού η Κίνα υποσχέθηκε περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, ενώ ο δείκτης του δολαρίου ήταν σταθερός. Σε παγκόσμια κλίμακα, άρα κι εδώ, οι οικονομικές εκθέσεις αποκτούν μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως σημασία.

Αφού ο Jerome Powell επανέλαβε στο Jackson Hole ότι η Fed είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν τα στοιχεία υποδηλώσουν ότι αυτό χρειάζεται. Οι traders χθες ανέμεναν τα δεδομένα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών των ΗΠΑ αργότερα. Κινέζοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να ενισχύσουν την πολιτική υποστήριξη και να επιταχύνουν τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Αυτά αναφέρουμε γιατί θεωρήσαμε πως επηρέασαν την ατμόσφαιρα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα όταν ο τζίρος έπιασε τα 12 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1.322,7 μονάδες, με ανώτερο μέρας τις 1.324,7 και χαμηλό τις 1.304,5 που ήταν η τιμή ανοίγματος.

Αργότερα ωστόσο η Αθήνα σταμάτησε να ακολουθεί την τάση των διεθνών. Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν ισχυροί θεσμικοί που πιστεύουν πως δεν θα υπάρξει σύντομα χρονικό διάστημα με γεγονότα ή δεδομένα που θα στηρίξουν μια κίνηση των αποτιμήσεων ψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές. Ή υπολογίζουν πως αν κάποιος οίκος αξιολόγησης προσφέρει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η αντίδραση σε αυτή θα είναι ανάλογη όσων ισχύουν όταν η αγορά μετά την προεξόφληση ενός θετικού γεγονότος, στην επίσημη αναγγελία του ξεσπά μαζικά σε ρευστοποιήσεις θέσεων. Παρά ταύτα διακρίναμε αρκετά ισχυρά χέρια που επιχείρησαν να φρενάρουν την υποχώρηση του μέσου όρου και, μεταξύ μας με κάθε ειλικρίνεια, το πέτυχαν.

Ακόμα κι αν χρειάστηκε να επιβάλουν ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης με πλάγια κίνηση του μέσου όρου δύο φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Για να ηρεμήσουν εκείνους που δεν είχαν σχέδιο επενδυτικής τακτικής, αλλά συμμετείχαν στις συναλλαγές αντιδρώντας σε όσα αποτυπώνονταν στο ταμπλό. Χθες, τίτλοι με τη μεγαλύτερη πτώση έχουν σε ετήσια βάση μεγάλες αποδόσεις και επίσης στις καθοδικές της Τρίτης, βρέθηκαν αρκετές από τις πιο κερδισμένες της Δευτέρας. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις επενδυτικές αντιδράσεις μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Οι πολέμαρχοι τα καλλιστεία και η ειρήνη

Όποιος επισκέφτηκε ή έμεινε στο Τολέδο, θυμάται την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Τουλάχιστον ως το τέλος του 20ου αιώνα, ανέβλυζε την… “πολεμική αρετή” των ισπανών πολέμαρχων της Ανδαλουσίας. Εργαζόμενοι ένα καλοκαίρι εκεί, διαπιστώσαμε πως όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να αγοράσει απομιμήσεις πολεμικών εργαλείων από τις μέρες του… Δον Κιχώτη. Για αυτό η είδηση ότι οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ έχουν προσκληθεί για μια άτυπη συνάντηση στο Τολέδο της Ισπανίας, δεν μας προκάλεσε εντύπωση. Μετά όμως από σκέψη καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως το πιθανότερο είναι να βρέθηκαν εκεί όχι για να αποφασίσουν αυτό που εύχονται οι φίλοι της ειρήνης, από τις υποψήφιες για τα καλλιστεία ως τον γράφοντα. Ο οποίος έγινε πολέμιος του πολέμου, αφού είδαμε τα απομεινάρια από πολέμους και καταστροφές ψυχών και περιουσιών, για να μεγαλώσει ο πλούτος ελαχίστων. Ας σταθούμε απέναντι σε κάθε πολεμική οδό για την επίλυση προβλημάτων. Ευχόμαστε η ηρεμία του ποταμού Tajo να επηρεάσει τους υπουργούς Άμυνας.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης