Skip to main content

Σαουδική Αραβία: Παράταση στην περικοπή της παραγωγής πετρελαίου κατά ένα μήνα

REUTERS/Maxim Shemetov

Προειδοποιήσεις για αύξηση στις περικοπές

Η Σαουδική Αραβία παρέτεινε τη μονομερή περικοπή της παραγωγής πετρελαίου για έναν ακόμη μήνα και δήλωσε ότι αυτή θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω ή ακόμη και να αυξηθεί.

Ο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα παρατείνει τη μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως -που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα- μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού Σαουδαραβικού Πρακτορείου Τύπου. Αυτό θα διατηρήσει την παραγωγή σε περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού σημείωσαν άλμα.

Το μέτρο – το οποίο έρχεται να προστεθεί στους περιορισμούς της προσφοράς που το Ριάντ είχε ήδη κάνει με άλλους παραγωγούς της ομάδας ΟΠΕΚ+ – έχει ως στόχο «να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ με στόχο να στηρίξουν τη σταθερότητα και την ισορροπία των πετρελαϊκών αγορών».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει, φθάνοντας σε υψηλό τριών μηνών πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, καθώς η αύξηση της ζήτησης καυσίμων, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ+, αρχίζει να συσφίγγει τις παγκόσμιες αγορές αργού.

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά τριμήνου οι τιμές- Οι ΗΠΑ «έκαψαν» τεράστιο απόθεμα

Όμως, με τις οικονομικές προοπτικές να εξακολουθούν να είναι θολές από τα κάτω του αναμενόμενου μάκρο στοιχεία από την Κίνα και τους φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, το Ριάντ δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης της πολιτικής του. Άλλωστε, το βασίλειο μπορεί να χρειαστεί τιμές έως και 100 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ σημείωσαν άνοδο έως και 1,7% μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη.