Skip to main content

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά τριμήνου οι τιμές- Οι ΗΠΑ «έκαψαν» τεράστιο απόθεμα

REUTERS/Angus Mordant

Οι τιμές ενισχύονται από τα στοιχεία αποθεμάτων αργού και προϊόντων καυσίμων που δείχνουν ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ.

Αύξηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, φτάνοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, οι τιμές του μπρεντ ενισχύονταν το μεσημέρι της Τετάρτης κατά 0,5%, και διαμορφώνονταν στα 85,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού κατά 0,6%, και διαμορφώνονταν  στα 81,85 δολάρια το βαρέλι.

Η ενίσχυση των τιμών αποδίδεται στα στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν τεράστια μείωση των αποθεμάτων, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι καθώς αυξάνεται η ζήτηση, η αγορά περιορίζεται κινώντας ανοδικά τις τιμές.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 15,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Συγκριτικά, οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 1,37 εκατ. βαρέλια.

Εάν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν μέσα στην Τετάρτη, επιβεβαιώσουν τον ρυθμό μείωσης των αποθεμάτων, θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1982 στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το απόθεμα βενζίνης, μειώθηκε κατά 1,7 εκατ. βαρέλια. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών «έβλεπαν» πτώση 1,3 εκατ. βαρελιών. Τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν κατά 510.000 βαρέλια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 112.000 βαρελιών. Και οι δύο είναι δείκτες ισχυρής άμεσης ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου έχουν αρχίσει να μειώνονται και σε άλλες περιοχές καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, η οποία έχει περιοριστεί από τη μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τον de facto ηγέτη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), γεγονός που ενίσχυσε τις τιμές. Γι’ αυτό και οι  αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία, στη συνάντηση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή, θα παρατείνει για έναν ακόμη μήνα (τον Σεπτέμβριο) την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, δεδομένων των περιορισμέων προμηθειών και της ανθεκτικής ζήτησης που οδηγούν σε άνοδο την τιμή του πετρελαίου, δεν αναμένεται συνολικά αλλαγή πολιτικής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του.

Βέβαια παραμένουν οι ανησυχίες ότι καθώς αυξάνονται οι τιμές, η αγορά πετρελαίου στην Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να επιβραδυνθεί. Τα αδύναμα στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα υποδεικνύουν ότι η ζήτηση καυσίμων μπορεί να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο.