Skip to main content

Χρηματιστήρια: Εύλογη διόρθωση λόγω ΗΠΑ – Στο -1,39% η Αθήνα

Συγκράτησαν οι δείκτες την πρωινή κάθοδο.

Υπέκυψε όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό, ο Γενικός Δείκτης στις πιέσεις μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch, υποχωρώντας 1,39%, αν και περιόρισε τις πρωινές απώλειες. Στα υπόλοιπα χρηματιστήρια καταγράφηκε εύλογη διόρθωση μετά τα απρόσμενα νέα από τις ΗΠΑ.

Οι απώλειες της χρηματιστηριακής αγοράς αρχικά ξεπερνούσαν το 3%, υποχωρώντας κάτω από τις 1.300 μονάδες, οι οποίες όμως περιορίστηκαν σημαντικά στη συνέχεια με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει τελικά πάνω από τις 1.300 μονάδες.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.305,85 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,39%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.281,70 μονάδες (-3,22%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 128,69 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 35.567.007 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,95%.

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank, ακολουθούμενη από Πειραιώς και Alpha Bank. Ήπια πτώση για την Εθνική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,1% νωρίς το απόγευμα, με όλους τους κλάδους και τα κυριότερα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές των ορυχείων άσκησαν τη μεγαλύτερη πτωτική πίεση στον δείκτη, με πτώση 2,1%, ενώ οι μετοχές του λιανεμπορίου υποχώρησαν κατά 1,9%.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα την Τετάρτη μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 126 μονάδες ή 0,35%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,8%. Ο Nasdaq έχασε σχεδόν 1,2%.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες κατά μια βαθμίδα (από το επίπεδο AAA στο AA+) το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε ο οίκος, η απόφασή του αντανακλά την εκτίμηση πως η δημοσιονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί την προσεχή τριετία και πως το άχθος του δημοσίου χρέους είναι υψηλό και αυξανόμενο.

Η υποβάθμιση προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ την χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ξεπέρασαν τις προσδοκίες τη Δευτέρα, με την οικονομική δραστηριότητα να ενισχύεται το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πάντως «τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat στο 3,4% έναντι 2,8% τον Ιούνιο.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρέθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο του 2023, από 5,5% τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά τριμήνου οι τιμές- Οι ΗΠΑ «έκαψαν» τεράστιο απόθεμα