Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανοδικά οι δείκτες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

REUTERS/Brendan McDermid

Πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση στην Αθήνα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και προσβλέπουν σε μια βασική πολιτική απόφαση από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ήπια κέρδη 0,12% και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.355 μονάδες, παρά και την αναβάθμιση του αξιόχρεου από τον ιαπωνικό οίκο R&I.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,2%, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο μετρικός πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 5,3% τον Ιούλιο. Τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έδειξαν επίσης ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και η πλειονότητα των τομέων διαπραγματεύτηκαν σε θετικό έδαφος, με τις μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης να σημειώνουν άνοδο 1%. Τα futures τροφίμων και ποτών σημείωσαν πτώση 1%.

Eurostat: Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, μειώθηκε στην ευρωζώνη

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σηματοδοτούν μια πτώση από το ονομαστικό επιτόκιο 5,5% του Ιουνίου, παρέχοντας κάποια ανακούφιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Η Κριστίν Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε  την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα ήταν «ανοιχτή» σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια χαλάρωσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης όταν συγκαλέσει την Πέμπτη για την τελευταία της συνεδρίαση πολιτικής. Η κίνηση θα σηματοδοτήσει τη 14η συνεχόμενη άνοδό της καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλός, έχοντας υποχωρήσει ελαφρώς στο 7,9% τον Ιούνιο.

Οι μετοχές της Heineken σημείωσαν πτώση μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη της ολλανδικής ζυθοποιίας λόγω της εξασθένησης της κατανάλωσης και βέβαια μετά από διψήφιες αυξήσεις των τιμών.

Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 22% σε προσαρμοσμένη βάση το α’ εξάμηνο. Ο όγκος της μπύρας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η Heineken αύξησε τις τιμές κατά σχεδόν 13%.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν με ανεπαίσθητες μεταβολές στην έναρξη μιας εβδομάδας κερδών.

Ο Dow Jones παρουσιάζει οριακές μεταβολές, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1%. Ο Nasdaq Composite διαπραγματεύτηκε 0,1% υψηλότερα.

Ο S&P και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite βρίσκονται και οι δύο σε καλό δρόμο για τους πέμπτους συνεχόμενους νικηφόρους μήνες, σημειώνοντας άνοδο 3,8% και 3%, αντίστοιχα, τον Ιούλιο.