Skip to main content

Heineken: Μεγάλη πτώση κερδών και κατανάλωσης το α’ εξάμηνο

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν 13%. Βουτιά της μετοχής.

Οι μετοχές της Heineken σημείωσαν πτώση μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα κέρδη της ολλανδικής ζυθοποιίας λόγω της εξασθένησης της κατανάλωσης και βέβαια μετά από διψήφιες αυξήσεις των τιμών.

Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 22% σε προσαρμοσμένη βάση το α’ εξάμηνο. Ο όγκος της μπύρας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η Heineken αύξησε τις τιμές κατά σχεδόν 13%.

Οι ζυθοποιίες αγωνίζονται να μετακυλήσουν το υψηλό κόστος των πρώτων υλών στους καταναλωτές χωρίς να τους απομακρύνουν προς φθηνότερες μάρκες. Η Heineken είναι η πρώτη από τις μεγάλες παγκόσμιες ζυθοποιίες που ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου και τα αποτελέσματά της μπορεί να προμηνύουν δυσκολίες για τις ανταγωνίστριες AB InBev και Carlsberg.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 6,4%. Οι αναλυτές ήταν επιφυλακτικοί ως προς το ότι η ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να ανταποκριθεί στις νέες μειωμένες προβλέψεις. Για το σύνολο του έτους, η Heineken προβλέπει τώρα σταθερή έως μεσαία μονοψήφια αύξηση των λειτουργικών κερδών.

Η ολλανδική ζυθοποιία προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός του κόστους θα μειωθεί το επόμενο έτος, γεγονός που θα μειώσει την πίεση για αύξηση των τιμών. Προηγουμένως το guidance έκανε λόγο για μεσαία έως υψηλά μονοψήφια αύξηση των κερδών.