Skip to main content

Ευρωζώνη: Αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο- «Αδύναμο σημείο» ο δομικός πληθωρισμός

REUTERS/Kai Pfaffenbach

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,3% το 2ο τρίμηνο- Προβληματισμός για τον δομικό πληθωρισμό.

Κατά 0,3% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Την ίδια ώρα παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που «βαραίνει» υπέρ νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναλυτικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο 0,3% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η ανάπτυξη έρχεται μετά τη συρρίκνωση και τη στασιμότητα τις δύο προηγούμενες περιόδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.

Προβληματισμό προκαλούν όμως τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού. Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 5,3% από πέρυσι τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν. Ωστόσο,ανησυχία προκαλεί η μέτρηση για τον δομικό πληθωρισμό, που αφήνει εκτός το ευμετάβλητο κόστος από τα τρόφιμα και την ενέργεια, και παρέμεινε στο 5,5%.

Ενώ ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης φαίνεται ενθαρρυντικός, η ΕΚΤ αυξάνοντας τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για ένατη συνεχόμενη φορά από τον Ιούλιο του 2022, πρόσφερε μια ζοφερή προοπτική για την περιοχή, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης αναβοσβήνουν στο κόκκινο με μερίδα των αναλυτών να προειδοποιούν για «απότομη προσγείωση».