Skip to main content

Χρηματιστήρια: Νευρικότητα εν όψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια

REUTERS/Charles Platiau

Συντηρητικά η Αθήνα, στο -0,1%

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση την Τετάρτη εν μέσω δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων και εν όψει της τελευταίας ενημέρωσης για τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Την Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ.

Στην Αθήνα, οριακή πτώση κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, στις 1.344 μονάδες, και με το βλέμμα στις 1.350. Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 υποχώρησε 0,88%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 1,8%, καθώς ο κολοσσός των ειδών πολυτελείας LVMH (Louis Vuitton) σημείωσε βουτιά κατά 4,8% μετά την ανακοίνωση μιας αιφνιδιαστικής επιβράδυνσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ μετά το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη.

Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση 0,4% παρά το γεγονός ότι η Deutsche Bank και η UniCredit ξεπέρασαν αμφότερες τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη τους, ενώ η βρετανική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Rolls-Royce εκτινάχθηκε κατά 20% αφού αύξησε τις προβλέψεις για τα κέρδη της για το έτος.

Οι αγορές θεωρούν ότι είναι ειλημμένη απόφαση ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, οδηγώντας το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς στο εύρος-στόχο του 5,25%-5,5%.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές αφομοίωναν την αύξηση των κερδών της Alphabet και την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων από το cloud της Microsoft, πριν από τα αποτελέσματα των Coca-Cola, Boeing, AT&T, Meta και Mattel.