Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βήματα που γίνονται ξαφνικά η προσέγγιση των 1350 μονάδων

Σε νέο υψηλό έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ.

Χθες στα χρηματιστήρια, υπήρχε διανομή ζημιών. Εμφανίστηκε μετά τις αντιδράσεις για  τα αποτελέσματα των Johnson & Johnson, Abbott, Philip Morris και Intuitive Surgical, για να αναφέρουμε μερικά.

Η Πέμπτη είναι ιστορικά η προτιμώμενη ημέρα για τις εταιρείες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους. Στις ΗΠΑ, ο Tesla ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε μεταξύ αυτών που τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τώρα «Μαγειώδεις Επτά», σε σχέση με το γουέστερν του John Sturges, για να αποκαλύψει τις φιγούρες του.

Τέσσερις άλλες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα (Microsoft, Alphabet, Meta και Amazon), ενώ οι δύο τελευταίες θα κρατήσουν τους λάτρεις τους να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο. Η Apple στις 3 Αυγούστου, αλλά η Nvidia δεν θα δημοσιεύσει μέχρι τις 23 Αυγούστου, με σημαντική συναισθηματική και οικονομική φόρτιση αφού ο προμηθευτής της κάρτας γραφικών είναι το νέο βαρόμετρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Χθες το πρωί ήταν τα Futures του Dow Jones, σταθερά, τα Futures του S&P 500 υποχωρούσαν  0,2% και του Nasdaq 100 σημείωνε πτώση 0,7%, αφού οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν πέρα από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η τελευταία μελέτη της Bank of America σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στα κεφάλια των μεγάλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Έδωσε τέσσερα μηνύματα:

  • Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν μέτρια αυστηρές (45%).
  • Το ανοδικό σενάριο είναι αυτό της φούσκας τεχνολογίας ή/και τεχνητής νοημοσύνης (11%).
  • Εάν επρόκειτο να γίνει ένα «πιστωτικό συμβάν» – ο χαριτωμένος όρος για μια μεγάλη, σάπια χρεοκοπία με αποτέλεσμα ντόμινο – θα προερχόταν πιθανώς από εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη (40%) ή ένα μεγάλο σφάλμα στη σκιώδη τραπεζική των ΗΠΑ (21%). Ο όρος «σκιώδης τραπεζική» καλύπτει ιδρύματα που δεν ρυθμίζονται τόσο αυστηρά όσο οι τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια, όπως επενδυτικά κεφάλαια.
  • Η πρώτη περικοπή επιτοκίων της Fed έχει προγραμματιστεί για…
  • 2ο τρίμηνο 2024: 29%
  • 1 τρίμηνο 2024: 27%
  • 2 εξάμηνο 2024: 26%

Στην Αθήνα

Μπορεί η απαλλαγή της παρουσίας του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΡΩΒ να είναι μια διαδικασία που μάλλον να διεξαχθεί χωρίς προβλήματα, αλλά δεν θα λέγαμε πως  θα ισχύσει το ίδιο για την πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες. Αυτό είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους  που επαναλαμβάνεται στο ταμπλό το μήνυμα της κόπωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζικά blue chip, όπου η άνοδος τους χονδρικά είναι 70% από την αρχή του έτους με τον ΓΔΧΑ στο +42% περίπου.

Η Depolas Investment Services υπογράμμισε: “Σε νέο υψηλό έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ συνεχίζοντας την πλαγιοανοδική κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα Μαρτίου, ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώθηκε και ο τζίρος. Ο ΓΔΧΑ έχει ήδη προσεγγίσει τους ετήσιους στόχους μας και παρόλο που δεν αποκλείουμε περαιτέρω άνοδο των αποτιμήσεων πρέπει να σημειώσουμε ότι οι διορθώσεις είναι εντός προγράμματος. Υπενθυμίζουμε ότι οι 1350 μονάδες αποτελούν το άνω εκτιμώμενο εύρος για την τρέχουσα εβδομάδα. Στο εξωτερικό βαρύτητα θα δοθεί στην καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιουλίου της Ευρωζώνης, αλλά και στα εβδομαδιαία στοιχεία εργασίας και πωλήσεις κατοικιών Ιουνίου στις ΗΠΑ. Κατά την ίδια περίοδο οι βασικοί μετοχικοί Ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών. Καλύτερες είναι οι αποδόσεις των αμερικανικών δεικτών κυρίως λόγω τεχνολογίας. Τα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση της μεταβλητότητας τις επόμενες ημέρες”.

Η άνοδος που εμφανίζει η αγορά, θεωρητικά, θα άξιζε να φανεί στο τέλος αυτής της χρονιάς. Αλλά εδώ που φθάσαμε στην εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιουλίου ο ΓΔ κερδίζει 42%. Ο δε ΔΤΡ έχει χτυπήσει απόδοση  70% και τελευταία φαίνεται πως αυτά τα κέρδη αποτελούν τη βάση ή καλύτερα την αιτία για μια διόρθωση, που δεν θα κακοφανεί σε όσους πίστεψαν στις δυνατότητες του κλάδου νωρίς. Αυτά τα απλά στατιστικά δεδομένα δικαιολογούνται από τα τάρταρα στα οποία είχε περιπέσει η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα αυτό καθαυτό και μαζί τους οι μετοχικές αξίες. Αλλά για ορισμένες περιπτώσεις η αισιοδοξία και τα κέρδη πλέον φαίνεται πως παρατράβηξαν.

Το rotation μπορεί να βοηθήσει στο να συνεχιστεί η άνοδος μετά διαλειμμάτων. Ωστόσο πια χρειάζεται προσοχή στις επιλογές και συμμάζεμα της απληστίας. Χθες κατακτήθηκαν νεότερα υψηλά έτους με τον ΓΔ στις 1340 μονάδες αλλά δεν διατηρήθηκε ο μέσος  όρος εκεί που βρέθηκε την πρώτη ώρα. Βυθίστηκε ως τις 1330 δύο φορές  στις 13:13 και στις 15:46 αλλά έκλεισε σε νέα υψηλά στις 1338 μονάδες δικαιώνοντας εκείνους που θεωρούν όνειρο απατηλό το να δικαιωθεί το όνειρο το ρεαλιστικό της εκλογικευμένης εξ ανόδου διόρθωσης εδώ και τώρα. Ούτε στον καύσωνα.