Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μια διόρθωση ικανών διαστάσεων θέτει ερωτήματα για τη δυναμική στη συνέχεια

Nikos Libertas / SOOC

Βελτιώνονται οι πιθανότητες για το σενάριο πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση

Στα διεθνή

·        Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα. Αν και αρχικά επιβαρύνθηκαν από τα στοιχεία που έδειχναν ότι η κινεζική οικονομία μόλις αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ συγκέντρωσαν ισχύ και στη συνέχεια βασίστηκαν σε αυτά τα κέρδη καθώς προχωρούσε η ημέρα. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones πρόσθεσε 0,2%, ή περίπου 76 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,9%.

·        Ενώ οι μικρότερες και μεσαίες Τράπεζες δεν αναμένεται να παρουσιάσουν τόσο ισχυρά αποτελέσματα, οι τράπεζες όλων των κατηγοριών βοήθησαν να οδηγήσουν τους δείκτες υψηλότερα τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Wells Fargo, που την Παρασκευή ανέφεραν άλμα κερδών κατά 57% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημείωσαν άνοδο 2,7%, ενώ η JPMorgan Chase κέρδισε 2,4%. Ο δείκτης KBW Nasdaq Regional Banking σημείωσε άνοδο 2%.

·        Μια ήπια προσγείωση για την αμερικανική οικονομία είναι όλο και πιο πιθανή, δεδομένων των πρόσφατων θετικών στοιχείων για τη δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, λένε δύο εξέχοντες αναλυτές.Ο Jan Hatzius της Goldman αύξησε τις πιθανότητές του για την αποφυγή της ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 80% από 75%.

·        Η αιφνιδιαστική πτώση του πληθωρισμού τον Ιούνιο «σημαίνει ότι μια στενή διαδρομή προς μια ήπια προσγείωση», έγραψε ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan. Και οι δύο εξακολουθούν να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων  της Fed τον Ιούλιο.

·        Η Janet Yellen επανέλαβε ότι δεν αναμένει ύφεση, εν μέρει λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας.

·        Ο Έλον Μασκ και άλλοι διευθυντές της Tesla συμφώνησαν να επιστρέψουν περισσότερα από 735 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματικά βραβεία για να διευθετήσουν μια αγωγή επενδυτών που κατηγορούσε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ότι έδωσαν ακατάλληλα τεράστια πακέτα αποζημίωσης.

·        Οι μετοχές των τηλεπικοινωνιών υποχώρησαν απότομα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, φθάνοντας σε πολυετούς περιόδου χαμηλά, εν μέσω συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την έρευνα της Wall Street Journal για τα τοξικά καλώδια μολύβδου που άφησαν πίσω τους οι εταιρείες.

·        Οι μετοχές της AT&T βυθίστηκαν 6,7% στα 13,53 δολάρια, το χαμηλότερο κλείσιμό τους από το 1993, και οι μετοχές της Verizon υποχώρησαν 7,5% στα 31,46 δολάρια, το χαμηλότερο από το 2010. Η πτώση ακολούθησε αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων να εξασφαλίσει η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος την «άμεση απομάκρυνση» όλων των εγκαταλελειμμένων καλώδια καλυμμένα με μόλυβδο κρεμασμένα σε στύλους.

·        Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,796%, από 3,818% την Παρασκευή. Οι αποδόσεις, οι οποίες πέφτουν όταν ανεβαίνουν οι τιμές των ομολόγων, υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τα κινεζικά στοιχεία, αλλά ανέκτησαν ορισμένες από τις απώλειές τους στις συναλλαγές στις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της σταθερής μέτρησης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

·        Μετά από μια ήσυχη μέρα τη Δευτέρα, πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν κέρδη για το υπόλοιπο της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America πριν ανοίξει η αγορά την Τρίτη, της Tesla και της Netflix την Τετάρτη και του περιφερειακού δανειστή KeyCorp την Πέμπτη.

Στην Αθήνα

Σαν κεραυνός εν αιθρία λειτούργησαν οι πιέσεις στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς. Με μέτριους όγκους στην αρχή εμφανίστηκαν μικρής ισχύος πιέσεις που ήταν περιορισμένες σε κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές με πρώτη και “καλύτερη” την ΕΕΕ.

Η αλλαγή στην τακτική των θεσμικών εκτός της τρομοκρατίας που εμπόδισε τις κινήσεις intraday την περασμένη εβδομάδα είχε να κάνει επίσης με το ξεγέλασμα, τον καθησυχασμό των επενδυτών πως θα είχαμε πάλι μια συνεδρίαση συσσώρευσης και μικρού εύρους διακύμανσης. Βέβαια δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας το γεγονός πως η τιμή ανοίγματος ήταν και ανώτερο μέρας, ωστόσο δεν ειδοποιούσε για τη σκληρότητα των πιέσεων στη συνέχεια.

Με ρυθμό συναλλαγών κατώτερο του μέσου όρου της δεύτερης βδομάδας στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουλίου, ως τις 14:00 περίπου το ανώτερο μέρας ήταν 1326,55 μονάδες, ήτοι επίπεδο οριακά ψηλότερο (0,94 της μονάδας) του κλεισίματος της Παρασκευής και το κατώτερο οι 1317 μονάδες. Από τις 14:02 και μετά, το ξεφόρτωμα θέσεων έγινε πάγιο φαινόμενο και άμεση συνέπεια ήταν να καταλήξει στον ορισμό πυθμένα ή αγορά με οκτώ “μικροκύματα” που ήταν οι 1300 μονάδες. Ο Τράπεζες συνέβαλλαν σε αυτή την εξέλιξη αλλά επίσης είχαν συμπαραστάτες “καλούς”.  Ήτοι τις ΕΕΕ -4,94%, τρία λεπτά πριν το πέρας των ελεύθερων συναλλαγών, την ΣΑΡ -3,43% την ΜΟΗ -3,02 ΚΟΥΕΣ -2,69% ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,33% ΟΤΟΕΛ -2,29%.

Η αγορά ξεκίνησε με μια συνεδρίαση που επιβεβαίωσε όλες τις επιφυλάξεις των συντηρητικών αναλυτών και προσγείωσε τους αισιόδοξους και εμάς που ανήκουμε σε αυτή την ομάδα. Οι εξηγήσεις που δίνονται για αυτή την μίζερη προσέγγιση, από τους διαχειριστές κεφαλαίου στο ΧΑ, μιας πτώσης στη διάθεση για ρίσκο πανευρωπαϊκά και την Wall Street αρχικά αφορούν στην απόφαση να παρακολουθήσουν το διεθνές κλίμα.

Αλλά το κλίμα που επικράτησε στα πρώτα λεπτά στη Νέα Υόρκη άλλαξε γρήγορα σε θετικό για τις μετοχές και θεωρούμε πιθανή την αλλαγή των προθέσεων και των διαθέσεων και στην Αθήνα.  Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησαν. Ένα ράλι σχεδόν 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μετοχές παγκόσμια φέτος βρίσκεται αντιμέτωπο με την ώρα ανακοίνωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Είναι εκατοντάδες οι εταιρείες που θα αναφέρουν κέρδη τις επόμενες εβδομάδες. Οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να σημειώσουν μείωση κερδών κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο, καθιστώντας την τη χειρότερη σεζόν από το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Αυτά εξέπεμπαν τα σχόλια του Bloomberg.

Η χειρότερη πτώση του δολαρίου από τον Νοέμβριο έχει πλήθος αναλυτών επί των στρατηγικών προσεγγίσεων και ενεργών επενδυτών που λένε ότι επιτέλους πλησιάζει ένα σημείο καμπής για το πρωτογενές αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. Εάν έχουν δίκιο, θα υπάρξουν εκτεταμένες συνέπειες για τις οικονομίες παγκόσμια και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι εγχώριοι αναλυτές

Πιθανά για αυτό οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται εκτεταμένα στο κλίμα των διεθνών αγορών και στα σχόλια των ισχυρών ξένων θεσμικών.

Από την Eurobank Equities ανέφεραν: Οι Αγορές κινήθηκαν χαμηλότερα, εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα”. Η δε Beta Sec.εκτιμά: “Η απόδοση της Εγχώριας Αγοράς από την αρχή του έτους, σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους όγκους ενόψει της έναρξης της Καλοκαιρινής περιόδου, θα κρατήσουν τους επενδυτές στο περιθώριο, με τις συναλλαγές να έχουν περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης”.

Τη βαρύτητα στα διεθνή μεταφέρει η Depolas Investment Services: “Η εβδομάδα ξεκίνησε με την δημοσίευση χαμηλότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξη του ΑΕΠ Β΄ τριμήνου στην Κίνα. Αυξημένη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού (τελευταία μέτρηση) Ιουνίου της Ευρωζώνης την Τετάρτη, καθώς οι Αγορές παρακολουθούν στενά πλέον τα εισερχόμενα μακροοικονομικά μεγέθη και πλησιάζουν και οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών (FED_26 Ιουλ, ECB_27 Ιουλ). Έχουμε εισέλθει σε περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου στις Διεθνείς Αγορές”.