Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι διπλά εγγεγραμμένες κορυφές υπερασπίζονται την άνοδο στη συνέχεια

Τα τρέχοντα επίπεδα του ΓΔ, όπως η περιοχή των 1300 μονάδων που ήδη ξεπεράστηκε, αποτελούν ένα από τα πολλά επίπεδα αντίστασης που ο ΓΔ θα αντιμετωπίσει στην μακρόχρονη ανοδική πορεία του στο επόμενο διάστημα.

Χθες διεξήχθη μια ανοδική σύνοδος που όμοιά της δεν υπήρξε φέτος και την στήριξε η σταθερά υψηλή ζήτηση για τραπεζικά blue chip. Με αρκετά υψηλότερο τζίρο που άγγιξε τα 145 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 27,188 εκατ. ευρώ ο ΓΔ κέρδισε 26,45 μονάδες κλείνοντας στις 1317,35. Με διαφορά δύο ωρών ο ΓΔ χτύπησε τιμές πάνω από τις 1317 μονάδες και τη δεύτερη πάνω από τις 1320 δίνοντας το μήνυμα πως δεν θα διακοπεί η αναζήτηση σκληρής οροφής.

Στα διεθνή

Στις ασιατικές συναλλαγές φάνηκε πως οι θεσμικοί έχουν ελπίδες για άνοδο στις Κινεζικές αξίες γιατί η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και οι αρμόδιοι θέλουν και θα πάρουν μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες  στη Wall Street επέκτειναν την αργή, σταθερή άνοδό τους την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν μια έκθεση του υπουργείου Εργασίας σήμερα Τετάρτη 12/7 που θα μετρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην  οικονομία των ΗΠΑ.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει μειωθεί αρκετά ώστε να φτάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, αυξάνοντας την πιθανότητα η Fed αργότερα αυτόν τον μήνα να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών.

Τα αποτελέσματα του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την έναρξη της σεζόν εταιρικών κερδών, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν εάν οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν ένα ράλι το 2023 που έχει αψηφήσει τις αρνητικές προσδοκίες πολλών συντηρητικών επενδυτών.

Τα μέτρια κέρδη των χρηματιστηριακών δεικτών εξαπλώθηκαν σε μεγάλες τράπεζες, αεροδιαστημικές εταιρείες και κατασκευαστικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων.

Οι μετοχές έχουν μέχρι στιγμής ξεπεράσει τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει την οικονομία ενδεχομένως και για να κάνει τα κρατικά ομόλογα ασφαλέστερα και πιο ελκυστικά συγκριτικά. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, ένας πρόχειρος δείκτης των προσδοκιών των επενδυτών για τα επιτόκια, ανέβηκε στο 4,894% χθες.

Στην Αθήνα

Με δεδομένη τη ανεξαρτησία της δυναμικής στην Αθηναϊκή κεφαλαιαγορά,  μερικές φορές, όταν τα σημεία από τις ασιατικές συναλλαγές και την προηγούμενη σύνοδο ειδοποιούν για άνοδο, η σκέψεις μας είναι διχασμένες. Βρίσκονται μεταξύ της προσδοκίας για άνοδο και στην πιθανότητα νε επικρατήσουν πιέσεις, μόνο και μόνο για να τονιστεί η διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών αξιών φέτος.

Η τάση χθες δεν άφησε περιθώρια για τέτοιου είδους διλήμματα και έτσι, στις 14:30 με τζίρο που πλησίαζε τα 80 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 1315,5 μονάδες με κέρδη +1,9% και το ανώτερο μέρας είχε εμφανιστεί στις 13:04 και ήταν οι 1319,70 μονάδες. Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 24 με τα ΕΛΧΑ στο -0,2%. Δεν ήταν το ποσοστό των απωλειών που εντυπωσίαζε  ούτε το πλήθος των ανοδικών.

Ξάφνιαζε το φαινόμενο να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των κερδισμένων blue chip οι τέσσερις Τράπεζες και να ακολουθεί η ΜΟΗ, με τις μεταβολές τους να είναι πάνω ή κοντά στο +3%, υπογραμμίζοντας το επίμονο θεσμικό και μόνιμα αγοραστικό ενδιαφέρον. Όταν σημεία από τις ασιατικές συναλλαγές και την προηγούμενη σύνοδο ειδοποιούν για άνοδο, η σκέψεις μας είναι διχασμένες. Βρίσκονται μεταξύ της προσδοκίας για άνοδο και στην πιθανότητα νε επικρατήσουν πιέσεις, μόνο και μόνο για να τονιστεί η διαφορετική αντιμετώπιση των ελληνικών αξιών φέτος.

Η τάση χθες δεν άφησε περιθώρια για τέτοιου είδους διλήμματα και έτσι, στις 14:30 με τζίρο που πλησίαζε τα 80 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ είχε οδηγηθεί στις 1315,5 μονάδες με κέρδη +1,9% και το ανώτερο μέρας είχε εμφανιστεί στις 13:04 και ήταν οι 1319,70 μονάδες.

Το πλήθος των ανοδικών blue chip ήταν 24 με τα ΕΛΧΑ στο -0,2%. Δεν ήταν το ποσοστό των απωλειών που εντυπωσίαζε  ούτε το πλήθος των ανοδικών. Ξάφνιαζε το φαινόμενο να βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των κερδισμένων blue chip οι τέσσερις Τράπεζες και να ακολουθεί η ΜΟΗ, με τις μεταβολές τους να είναι πάνω ή κοντά στο +3%, υπογραμμίζοντας την επιστροφή στο επίμονο θεσμικό και μόνιμα αγοραστικό ενδιαφέρον. Τι να αναφερόμαστε σε επενδυτικές βαθμίδες και άλλα τινά αυτής της κατηγορίας. Το ταμπλό έγραφε, σαν βγεις στο πηγεμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να είναι  μακρύς ο δρόμος.

Μια φήμη που δεν μετουσιώθηκε σε γεγονός ξεκίνησε από δήλωση του Κεντρικού μας Τραπεζίτη κ. Στουρνάρα. Είναι άγνωστο αν έχει βάση και αφορούσε στο ότι στις 14 του μήνα θα δούμε αναβάθμιση. Στη  σύντομη ανάλυση της Fast Finance από ενωρίς ειδοποίησαν  ότι ο Τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί για την συνέχεια. “Η διάσπαση του 1033 έδωσε εκτόνωση και τάση με επόμενο στόχο το επίπεδο των 1108”. Κατέληγαν μάλιστα με την εξής εκτίμηση : “Όσο κλείνει πάνω από τις 1070 μονάδες η τάση είναι επιθετική”. Σαν αντιστάθμιση στην αισιοδοξία που προκλήθηκε ήρθανε οι δηλώσεις του Samuel Tilleray του Sovereign Rating Analyst της S&P Global.

Ήταν μάλλον τα ακόλουθα ακριβώς: “Θα περιμένει η S&P να δει το έργο που θα παραγάγει η Κυβέρνηση στο δημοσιονομικό σκέλος, στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη Δικαιοσύνη, αλλά και στις κινήσεις μείωσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να αποφασίσει για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας”. Πόσο τα υπολόγισαν αυτά οι διαχειριστές κεφαλαίου δεν είναι μετρήσιμο και θα περιμένουμε σήμερα τις αντιδράσεις των ισχυρών θεσμικών εν ψυχρώ.

Η διάθεση για ρίσκο διογκώθηκε μέσα από τις δηλώσεις του κ Στουρνάρα σχετικά με την αναβάθμιση του αξιόπιστου της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί οι αρμόδιοι να ενδιαφέρονται ώστε να μην δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες σχετικά με την περίφημη επενδυτική βαθμίδα.

Ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας υπογράμμισε: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα παρέμενε χαμηλότερα από τις 1300 μονάδες, σαν να προέκυπτε αυτή η επιφύλαξη ως αποτέλεσμα των σκεπτικισμού που χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Οικονομία, ιδιαίτερα μετά από τις δυσμενείς επιδόσεις των δεικτών PMI (βιομηχανικές παραγγελίες) στην Κίνα και την Ευρώπη για τον Ιούνιο. Όμως, ο οικονομικός κύκλος στην Ελληνική Οικονομία είναι διαφορετικός από όσα συμβαίνουν αλλού. Μετά από την οικονομική κρίση του 2008 και εξής, της πανδημίας που ακολούθησε και του πολέμου της Ουκρανίας, η Ελληνική Οικονομία διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος οικονομικής μεγέθυνσης (+8,4% το 2021, +5,9% το 2022 και πάνω από 2% φέτος) μιας μακρόχρονης περιόδου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της 10ετιας (2029 – 2030).

Τα τρέχοντα επίπεδα του ΓΔ, όπως η περιοχή των 1300 μονάδων που ήδη ξεπεράστηκε, αποτελούν ένα από τα πολλά επίπεδα αντίστασης που ο ΓΔ θα αντιμετωπίσει στην μακρόχρονη ανοδική πορεία του στο επόμενο διάστημα. Με τη μεταβλητότητα να συνοδεύει την κίνηση αυτή, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η ανοδική τάση που συνιστά τη ευκρινή πρόσκληση προς τους επενδυτές για τη διακράτηση μιας παλέτας μετοχών με ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, για μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.