Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συναλλαγές με το ένα μάτι στη Wall Street και το άλλο στην οικονομική δραστηριότητα

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η τρέχουσα εβδομάδα θα σφραγιστεί από αντιδράσεις  μετά την ανακοίνωση των μετρήσεων σε νέους οικονομικούς δείκτες,

Στα διεθνή

·        Την πρώτη του Ιουλίου εβδομάδα συντελέστηκε μια ριζική αλλαγή σε σύγκριση με την προηγούμενη. Εγκαταστάθηκε σαφής επιστροφή στην αποστροφή κινδύνου, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι η Fed και η ΕΚΤ θα συνεχίσουν να συσφίγγουν μέσω της νομισματικής πολιτική από τώρα έως το τέλος του έτους.

·        Με απώλειες μεγαλύτερες από -3% σε εβδομαδιαία βάση ξεκίνησαν το β εξάμηνο οι DAX, CAC, FTSE 100, Stoxx Europe 600. Ο S&P 500 υποχώρησε -1,2% κατά τη διάρκεια της κουτσουρεμένης εβδομάδας λόγω της αργίας την 4η Ιουλίου, ενώ ο Nasdaq 100 έχασε -0,9%. Η απόδοση του διετούς ομολόγου αφού πέρασε μέσα στη βδομάδα πάνω από το 5% υποχώρησε στο 4,94% την Παρασκευή.

·        Η τρέχουσα εβδομάδα θα σφραγιστεί από αντιδράσεις  μετά την ανακοίνωση των μετρήσεων σε νέους οικονομικούς δείκτες. Αναμένουμε επίσης τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα (Δευτέρα) και κυρίως στις ΗΠΑ (Τετάρτη). Ο γερμανικός δείκτης χρηματοοικονομικής εμπιστοσύνης ZEW (Τρίτη), η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για το επιτόκιο (Τετάρτη) και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ (Παρασκευή) θα συμπληρώσουν την εικόνα. Η PepsiCo, η UnitedHealth και πολλές μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την ανακοίνωση κερδών στα τέλη της εβδομάδας.

·        Τους ερχόμενους μήνες, το πλήρες βάρος του τρέχοντος ποσοτικού προγράμματος σύσφιξης της Federal Reserve πρόκειται να γίνει αισθητό. Ο τρόπος με τον οποίο προχωράει και ο τρόπος με τον οποίο η Fed χειρίζεται τη διαδικασία θα μπορούσε να διαμορφώσει το πολιτικό της περιθώριο για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ισολογισμό της ως βασικό εργαλείο στο μέλλον.

·        Η υπουργός Οικονομικών Υπουργών Οικονομικών Janet Yellen με τους κορυφαίους αξιωματούχους στο Πεκίνο προσέφερε έναν τρόπο για τις ΗΠΑ και την Κίνα να περιορίσουν ζημιές στις οικονομίες τους από την εντατική αντιπαλότητα των δύο εθνών.

·        Το ποσοστό πληθωρισμού των καταναλωτών της Κίνας ήταν επίπεδο τον Ιούνιο, ενώ οι τιμές των εργοστασιακών αγαθών μειώθηκαν περαιτέρω, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τους κινδύνους αποπληθωρισμού με προσθήκη σε εικασίες σχετικά με τα δυνητικά οικονομικά κίνητρα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον περασμένο μήνα από το προηγούμενο έτος – το ασθενέστερο ποσοστό από τότε που οι τιμές μειώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών τη Δευτέρα.

·        Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte είναι στη γραμμή, καθώς προετοιμάζεται για μια ψήφο μη εμπιστοσύνης στη Χάγη τη Δευτέρα, αφού διέλυε το σχήμα του συνασπισμού του την περασμένη εβδομάδα εν μέσω διαφωνιών επί της πολιτικής μετανάστευσης.

·        Οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι έτοιμες  για μια επίπεδη εκκίνηση.  Ο κυβερνήτης της BoΕ Andrew Bailey μιλάει. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese διοργανώνουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Τα αναμενόμενα δεδομένα περιλαμβάνουν τον πληθωρισμό της Δανίας και της Νορβηγίας, καθώς και τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής για τη Φινλανδία.

Στην Αθήνα

Η κεντρική ταμπέλα στο ταμπλό αναγράφει την ύπαρξη επιλεκτικού και επίμονου αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και σε μέρες “μαύρες” για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Η συνεδρίαση της Παρασκευής  ήταν η πρώτη με τόσο χαμηλών τόνων δραστηριότητα στα πακέτα.

Οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν ίσως έγιναν και αυτό θα έχει ως επίπτωση την επιστροφή συναλλακτικά σε χαμηλούς τόνους και απότομη θερινή ραστώνη που θα την δικαιολογεί ο καύσωνας.

Για σεμινάρια και συμπεράσματα ως προς τη συνέχεια το πώς διαχειρίστηκαν οι ισχυροί την ισορροπία στις αποτιμήσεις των blue chip για να βγει αυτό το -0,02% στη βδομάδα. Επιθετικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ΑΡΑΙΓ +3,15% που έχει απόδοση  110% ως τώρα, ΕΛΧΑ 5,65% με 32,72% στο 2023, ΕΥΔΑΠ 6,98% και ετήσια +1,32% ως τώρα, ΚΟΥΕΣ +3,93% και 34,61% στο 2023, και ακολουθούν με κέρδη άνω του +2,5% οι ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ με αποδόσεις στο 2023 46% και 114% αντίστοιχα.

Η εικόνα των blue chip

Στα πτωτικά σε εβδομαδιαία βάση blue chip οι ρευστοποιήσεις είχαν προκαλέσει στα περισσότερα σημαντικές απώλειες. Ξεχώρισαν αυτές για ΟΤΕ -6,17% και (+1,03% στο έτος),  ΛΑΜΔΑ -5,93% και (+8,38%), ΤΕΝΕΡΓ -5,00% και (-5,84%), ΜΥΤΙΛ -4,27% και (+52,51%), ΜΟΗ -3,97% και (+2,11%), ΟΠΑΠ -2,44% και (+17,84%), ΟΤΟΕΛ -2,14% και (+32,24%), ΣΕΝΕΡ -1,99% και(+95,36%), ΔΕΗ -1,63% και (+56,83%),. Ακολουθούν με μικρές απώλειες οι ΕΛΠΕ -0,64% και (+2,50%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,63% και (+34,57%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,42% και (+31,01%) και ΕΤΕ -0,07% και (+58,79%),. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν ΕΥΔΑΠ +6,98% και (+1,32% στο 2023), ΕΛΧΑ +5,65% και (+32,72%), ΚΟΥΕΣ +3,93% και (+34,61%), ΑΡΑΙΓ +3,15 και (+110,59%), ΕΥΡΩΒ +2,62% και (+46,78%), ΠΕΙΡ +2,59% και (+114,46%), ΜΠΕΛΑ +2,30% και (+61,33%), και ΕΕΕ +1,28% και (+22,52%). Ακολουθούν με μικρή άνοδο ΑΛΦΑ +0,73% και (+51,10%), ΒΙΟ +0,68% και (+47,82%), ΣΑΡ +0,27% και (+15,56%),  και ΤΙΤC +0,23% και (+44,11%).

Το κεντρικό ερώτημα για τους εγχώριους παράγοντες είναι αν και πότε τα διεθνή funds που τοποθετούνται στις αναπτυγμένες αγορές, θα αρχίσουν να αγοράζουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στις αναπτυγμένες αγορές, δεν θα περιμένουν την επίσημη αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς μέσα στο 2023, για να αντιδράσουν κατόπιν βιαστικά, σαν να χρειαζόντουσαν έναν αφέτη. Θα λειτουργήσουν υπομονετικά και θα το πράξουν μετά τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία κατά τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος μπορεί να έρθει σε λίγες εβδομάδες ή σε λίγους μήνες.

Απασχολεί το ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσει, αλλά κανένας δεν περιμένει να τοποθετηθούν αυτά στα τυφλά. Θα παίξει ρόλο η εικόνα της κάθε εισηγμένης και τα αποτελέσματα ως το τέλος του 2023 τουλάχιστον. Η Axia προβλέπει ότι το υπό διαχείριση ενεργητικό για τις ελληνικές μετοχές θα αυξηθεί κατά 2,3 φορές μετά την επενδυτική βαθμίδα και την αναβάθμιση του Χ.Α. Τότε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της ελληνικής αγοράς κατά 45%.

Από το πρωί της Παρασκευής από την Depolas Investment Services τόνισαν: “Δεν είναι απίθανο να δούμε μεγαλύτερες πιέσεις στο εξωτερικό, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α. Μια πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1260 – 1240 μονάδων ΓΔΧΑ”. Στις εκτιμήσεις της η Beta Sec. αναφέρει: “Οι διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενδέχεται να επιβαρύνουν εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, συγκρατώντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και νέες επενδύσεις στην Ελληνική Αγορά μετοχών. Ως εκ τούτου, περιμένουμε συνεδριάσεις χαμηλής ρευστότητας, με εναλλασσόμενο ενδιαφέρον για μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη”.