Skip to main content

Μεικτά πρόσημα στη Wall μετά τα σχόλια Πάουελ

Ο Πάουελ είπε ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική, καθώς η Fed συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής επιτοκιακών αυξήσεων σε διαδοχικές συνεδριάσεις.

Mε μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα η Wall Street, καθώς οι συναλλασσόμενοι «χώνεψαν» σχετικά εύκολα τα τελευταία σχόλια από τους κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες σχετικά με τον ρυθμό των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων και ειδικότερα από τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 74,08 μονάδες ή 0,22% κλείνοντας στις 33.852,66 μονάδες. Ο S&P 500 δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή κλείνοντας με οριακή πτώση 0,04% στις 4.376,86 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,27% στις 13.591,75 μονάδες.

Ο Πάουελ είπε ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική, καθώς η Fed συνεχίζει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της προοπτικής επιτοκιακών αυξήσεων σε διαδοχικές συνεδριάσεις. Ο Πάουελ μίλησε σε πάνελ όπου συμμετείχε και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Καζούο Ουέντα στο φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Προσπαθούμε να χωνέψουμε τα σχόλια από τους τέσσερις κορυφαίους κεντρικούς τραπεζίτες. Το μήνυμα είναι ότι θα χρειαστούν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Kim Forrest της Bokeh Capital Partners.

Οι μετοχές του κλάδου επεξεργαστών παρουσίασαν πτώση μετά από δημοσίευμα της WSJ που θέλει να τις ΗΠΑ να εξετάζουν νέους εξαγωγικούς περιορισμούς προς την Κίνα σε τσιπ που χρησιμοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη. Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε περισσότερο από 1%.

Παρ΄ όλα αυτά, ο Nasdaq κατάφερε να αντισταθεί και έκλεισε με άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Προς στιγμή μάλιστα στη διάρκεια της συνεδρίασης, κατέγραφε κέρδη 0,7%. Ο μητρικός όμιλος της Google, Alphabet, ενισχύθηκε περισσότερο από 1%, ενώ της Tesla περισσότερο από 2%. Η μετοχή της Netflix κατέγραψε κέρδη άνω του 3%.

Οι επενδυτές ετοιμάζονται να κλείσουν το καλύτερο πρώτο εξάμηνο για το Nasdaq σε διάρκεια 40 ετών, εν μέσω αισιοδοξίας για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης. Οι S&P 500 και Nasdaq παρουσιάζουν για το ίδιο διάστημα κέρδη 14% και 30% αντίστοιχα.