Skip to main content

Χρηματιστήριο: Επιστρέφει η επιφύλαξη για ύφεση διεθνώς και για ρευστοποιήσεις θέσεων στην Αθήνα

Nikos Libertas / SOOC

Με μικρή καθοδική μεταβολή για τους βασικούς δείκτες της Αθηναϊκής αγοράς κατέληξε η τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Καλό είναι να μην φθάσουμε στο… καλόμαθε η γριά στα σύκα και θα φάει και τα συκόφυλλα. Δηλαδή στον πλήρη εφησυχασμό των εγχώριων επενδυτών από την αποδοχή της αναγνώρισης πως τα επενδυτικά κριτήρια από τους ξένους θεσμικούς για της ελληνικές αξίες διαφέρουν και δεν επηρεάζονται από το διεθνές κλίμα. Θα ενισχύονται πιθανά οι αποτιμήσεις ορισμένων εισηγμένων, ακόμα και εισερχόμενες στο κατακαλόκαιρο. Αυτό όμως θα γίνεται με επιλεκτικότητα αυστηρά. Αλλά απέναντι από μια σειρά άλλων προκλήσεων, που τώρα δεν βρίσκονται ακόμα στο αφρό της επενδυτικής προβληματικής, δεν είναι βεβαία η ανεξαρτησία της εταιρικής κερδοφορίας. Παράλληλα η στήλη με την γνωστή συνήθειά τη να περνά κρίσιμα στατιστικά δεδομένα με το χέρι στους πίνακες που χρησιμοποιεί, σας διαβεβαιώνει ότι σταμάτησαν οι κινήσεις  με γενικευμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στα διεθνή

Μια απόκοσμη ηρεμία έπεσε στη Ρωσία μετά το δραματικό τέλος μιας ένοπλης εξέγερσης που αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο άνθρωπος που ηγήθηκε της εξέγερσης έχει περάσει εκτός και είναι ήσυχος. Ο πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που κατήγγειλε την ανταρσία ως «προδοσία» και απείλησε με «σκληρή» τιμωρία που δεν έγινε ποτέ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εντείνει τις προσπάθειες για να τιθασεύσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό απειλώντας τόσο με καταστολή της εταιρικής κερδοσκοπίας όσο και με έναν ακόμη γύρο βαθιών περικοπών σε πραγματικούς όρους στους μισθούς του δημόσιου τομέα.

Καθώς το ιλιγγιώδες πρώτο εξάμηνο για τις αμερικανικές μετοχές πλησιάζει στο τέλος του, ο Nasdaq 100 Index είναι έτοιμος για την καλύτερη απόδοση έξι μηνών που έχει καταγραφεί και η Wall Street έχει εμφανίσει διογκούμενη  ανησυχία ότι η Federal Reserve θα εκτροχιάσει το ράλι

Η ανάκαμψη της Κίνας με γνώμονα τους καταναλωτές δείχνει περισσότερα σημάδια απώλειας της δυναμικής καθώς οι δαπάνες επιβραδύνονται σε οτιδήποτε, από ταξίδια διακοπών έως αυτοκίνητα και σπίτια, ενισχύοντας τις προσδοκίες για περισσότερα κίνητρα για τη στήριξη της οικονομίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ευρωπαϊκών μετοχών σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές στην Ασία. Το σύνολο δεδομένων προς δημοσίευση περιλαμβάνει δεδομένα για το επιχειρηματικό κλίμα και τις προσδοκίες για τη Γερμανία, τις τιμές παραγωγού για τη Φινλανδία και την ανεργία για την Πολωνία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φιλοξενεί ένα φόρουμ για τις κεντρικές τράπεζες. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο Ιταλός υπουργός Επιχειρήσεων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας συναντώνται στο Βερολίνο.

Αρκετές κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού αύξησαν τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell είπε στους νομοθέτες της Γερουσίας ότι η εκστρατεία της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πιθανότατα δεν έχει τελειώσει. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite έχασε 1% και ο S&P 500 υποχώρησε 0,8%. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 219 μονάδες ή 0,6%.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Παρασκευή και οι θεσμικοί ανάγκασαν  τους κύριους δείκτες να κλείσουν την εβδομάδα στο κόκκινο, σπάζοντας ιδιαίτερα μεγάλες ανοδικές αλυσίδες.  Τερμάτισαν οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες κερδών για τον Nasdaq και μια ακολουθία πέντε εβδομάδων με κέρδη χωρίς διακοπή για τον S&P 500. Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία ψύχεται και από κινήσεις στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά σε ύφεση.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε απότομα τον Ιούνιο, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης για υπηρεσίες. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και οι αποδόσεις μειώθηκαν. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο 3,737%, από 3,797% την Πέμπτη. Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πρόσφατη πτώση τους υπό τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας. Οι μετοχές των τσιπ παρουσίασαν χαμηλή απόδοση μετά την άνοδο φέτος λόγω του ενθουσιασμού των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στην Αθήνα

Με μικρή καθοδική μεταβολή για τους βασικούς δείκτες της Αθηναϊκής αγοράς κατέληξε η τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ στο τέλος της είναι γνωστό πως θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, για την ανάδειξη κυβέρνησης.  Επίσης υπάρχουν ακόμα πέντε συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου με ότι αυτό σημαίνει σχετικά με την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων

Στο φινάλε της τέταρτης εβδομάδας  του Ιουνίου διαπιστώθηκε πως ο ΓΔ κατάφερε να εμφανίσει εβδομαδιαία πτώση -0,69%, στον μήνα άφησε κέρδη +4,11%, ενώ η απόδοση έτους έγινε +36,45%. Στον FTSEΜ έφερε εβδομαδιαία  άνοδο  +1,31%, στον μήνα κέρδη +8,03% και στο έτος επίδοση +38,60%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή -3,62%, στον Ιούνιο ενίσχυση κατά +3,12%, ενώ στο 2023 η άνοδός του έφτασε το +53,39%. Ο FTSE25 στη βδομάδα υποχώρησε -1,45% στο μήνα κέρδισε +4,75% ενώ στο 2023 αποδίδει +36,02%.

Για να είναι δυνατή η σύγκριση με την τάση που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια αναφέρουμε τις εβδομαδιαίες μεταβολές για τους DAX -3,23%, CAC -3,05% και StoxxEurope600 -2,93%, ενώ από την Wall Street η παγκόσμια κεφαλαιαγορά επηρεάστηκε λόγω του -1,39% σαν μεταβολή του S&P500 ενώ πάνω από -2,5% είναι η πτώση στους δείκτης της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Εξασθενεί η γοητεία του κλάδου όπου στήριξε την άνοδο του εξαμήνου. Η αγοραία συναίνεση αποκτά μια διαρκώς ενισχυόμενη άποψη πως ο ΔΤΡ, καθώς έχει συμπληρώσει στις τελευταίες έξι, πέντε πτωτικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση, με αθροιστικές απώλειες 4,96%, εκπέμπει σήματα υποχώρησης. Εμφάνισε  πλέον τέσσερις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 1000 μονάδων. Στην τελευταία σύνοδο διαμορφώθηκε  ο υψηλότερος  τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων. Οι εγχώριοι αναλυτές υπογράμμισαν πως στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας μένει να φανεί αν θα δικαιωθούν όσοι έσπευσαν να πάρουν θέσεις στις τελευταίες πτωτικές ως και την Πέμπτη για βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, ή αυτοί που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις με ξαλαφρωμένα  χαρτοφυλάκια.

Από το πλήθος των παρεμβάσεων εκ των εκτιμήσεων της Fast Finance ΑΕΠΕΥ ξεχωρίσαμε: “Πλέον φτάσαμε στην εκλογική αναμέτρηση που θα βγάλει, ή όχι Κυβέρνηση για την Χώρα, με την Αγορά να προεξοφλεί πως θα έχουμε Κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Πλέον μένει να δούμε αν το αποτέλεσμα είναι ικανό να δώσει ένα νέο υψηλό. Στο ημερήσιο γράφημα, εδώ και 10 συνεδριάσεις, η Αγορά συσσωρεύει χωρίς ουσιαστική κίνηση στον ΓΔ, ασχέτως αν επιμέρους τίτλοι δίνουν αποδόσεις. Το γράφημα δείχνει σαφώς διορθωτική διάθεση στην παρούσα, συντηρώντας παρόλα αυτά ακόμα και την κοντινότερη τάση των τελευταίων ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στις 1260 μονάδες. Ο Τραπεζικός, σε αντίθεση με τον ΓΔ, έχει στήριξη στις 970 μονάδες, έχοντας χάσει τα μισά κέρδη από την μετεκλογική έξαρση της 22 Μάϊου έχοντας επίσης σημειώσει και την μεγαλύτερη διόρθωση. Έτσι λοιπόν είναι ο κλάδος – κλειδί για να μας δείξει την επόμενη κίνηση της Αγοράς”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Από τις διαπιστώσεις της  Merit Sec. κρατήσαμε: “Με μικρές απώλειες έκλεισε η Εγχώρια Αγορά αυτή την εβδομάδα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αν και για τις Διεθνείς Αγορές ήταν μια πτωτική εβδομάδα και ενώ είναι η τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, οι επενδυτές της Ελληνικής Αγοράς δεν έδειξαν διατεθειμένοι να κατοχυρώσουν μαζικά, τα σημαντικά κέρδη που έχουν αποκομίσει την αρχή της χρονιάς. Τεχνικά ο ΓΔ έχει σημεία στήριξης στις 1209 και 1122 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 1278 και 1286 μονάδες.

Έχουμε την τρέχουσα εβδομάδα αποκοπή μερισμάτων από αρκετά blue chips

Η Motor Oil θα διαπραγματεύεται χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος 1,20 ευρώ ανά μετοχή την Δευτέρα 26 Ιουνίου. Το ίδιο θα συμβεί στην Τερνα Ενεργειακή (0,38 ευρώ/μετοχή), την ΕΛΧΑ (0,06 ευρώ/μετοχή), την Ideal (0,20 ευρώ/μετοχή) την Λούλης (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Performance (0,042 ευρώ/μετοχή). Στις 27 Ιουνίου ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Την Τετάρτη οι μετοχές των TITC (0,60 ευρώ/μετοχή) και Helleniq Εnergy (0,50 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης. Την Πέμπτη αποκόπτεται το μέρισμα από την Elton (0,12 ευρώ/μετοχή) και την Fourlis (0,11 ευρώ/μετοχή), ενώ την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η τακτική γ.σ., μέσω τηλεδιάσκεψης, της ΔΕΗ. Την ερχόμενη Παρασκευή ολοκληρώνεται ημερολογιακά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται διαχειριστικά για τις αναδιαρθρώσεις των Θεσμικών χαρτοφυλακίων”.