Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθαρά πτωτική συνεδρίαση ετοίμασε την υποδοχή των αποτελεσμάτων της Κυριακής 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Μερικοί θεωρούν πως άρχισε η προεξόφληση του θετικού αποτελέσματος από την εκλογική μάχη της Κυριακής.

Η αγορά της Αθήνας σε συντονισμό με τις ευρωπαϊκές που αντιδρούν στην περεταίρω σύσφιξη της ρευστότητας στην αγγλική οικονομία και στην αντίστοιχη προοπτική για την ευρωζώνη, σφραγίστηκε από την ενθυλάκωση κερδών από τις τράπεζες και όχι μόνο. Βασικό χαρακτηριστικό η ύπαρξη ελάχιστων μετοχών από αυτές που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς με θετικό πρόσημο στο κλείσιμο ήτοι ΜΥΤΙΛ ΕΕΕ και ΣΑΡ.

Από την αρχή στης συνόδου έγινε σαφές πως το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα μεγάλο στη αγορά της Ευρώπης που αποτελούσε προεξόφληση για το άλμα στα επιτόκια της Βρετανίας κατά 50 μονάδες βάσης θα επηρέαζε και τους θεσμικούς στην Αθήνα. Μόνο που εδώ η αρχική επιφύλαξη ήταν πολύ μετρημένη αλλά φάνηκε πως τρώγοντας ήρθε και η όρεξη. Αφού με κύματα προσφοράς η ζήτηση τα συμμάζευε, αλλά αμέσως μετά ακολουθούσαν άλλα,  που όριζαν νεότερα χαμηλά με αποτέλεσμα ο πυθμένας να οριστεί 12 λεπτά προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Μερικοί θεωρούν πως άρχισε η προεξόφληση του θετικού αποτελέσματος από την εκλογική μάχη της Κυριακής θεωρώντας πως η πρόσφατη άνοδος ήταν ακριβώς η επιβράβευση της επικράτησης πολιτικής σταθερότητας μετά την τελική καταμέτρηση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και τις θέσεις που θα λάβει το κάθε κόμμα στη Βουλή.

Ο τζίρος των τραπεζικών μετοχών ήταν πάνω από το μισό του συνολικού και όλες οι συστημικές εμφάνισαν πτώση με την μεγαλύτερη για την ΑΛΦΑ -2,60% που είχε και τζίρο κοντά στα 25 εκατ. ευρώ.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν:  “Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισαν αυξήσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια. Πλησιέστερη αντίσταση για τον ΓΔΧΑ η τοπική κορυφή των 1277 μονάδων και στήριξη οι 1256 μονάδες”.

Η Beta Sec. υποστήριξε: “Οι επενδυτές ενδέχεται να συνεχίσουν το επιλεκτικό αγοραστικό τους ενδιαφέρον, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα”.

Ξεχώρισε ως σημαντική αναφορά από τη Depolas Investment Services. :“Απώλειες για 3η συνεχόμενη ημέρα είδε χθες ο S&P 500, γεγονός που συνέβη μόλις 2 φορές τους τελευταίους 4 μήνες (η ακριβώς προηγούμενη φορά ήταν αρχές Μαΐου). Στο εσωτερικό, την επόμενη εβδομάδα, πέραν του εκλογικού αποτελέσματος, έχουμε και αποκοπές μερισμάτων σημαντικά Δεικτοβαρών Εισηγμένων και συγκεκριμένα των ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ, TITC, ενώ μετά ακολουθεί και ο ΟΤΕ (5 Ιουλίου). Έτσι, οι αγοραστές διατηρούν το πάνω χέρι στην παρούσα φάση, αλλά σταθερά πρέπει να εξετάζουμε και το διεθνές περιβάλλον”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπογράμισε: “Καλό είναι που και που να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα της Αγοράς. Το τελευταίο διάστημα μπορούμε να το συγκρίνουμε μόνο με την περίοδο 2004 – 2007. Η κατοχύρωση των 900+ μονάδων ήταν η απαρχή της ανοδικής κίνησης. Μια ανοδική, ή πτωτική κίνηση δεν μπορεί να προδικαστεί που θα φτάσει. Θυμίζουμε ότι όταν η Αγορά έχασε την ζώνη των 1500 μονάδων το 2008, κανένας δεν περίμενε την επίσκεψη κάτω από τις 500 μονάδες και την μετέπειτα συσσώρευση 10 ετών. Είμαστε στην φάση που η Αγορά μπόρεσε να κατοχυρώσει 10 χρόνια συσσώρευση και αυτό από μόνο του είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο. Ξεχάστε τις τιμές και τις κινήσεις που είχατε συνηθίσει. Μην προσπαθείτε να ορίσετε το ακριβό, ή το φτηνό. Τα νέα χρήματα που εισρέουν στο σύστημα έχουν το πάνω χέρι. Το ‘stop’ στο ημερήσιο της ΑΛΦΑ είναι στο 1,4940 σε κλείσιμο. Είναι η Τράπεζα που έκανε και τελευταία νέα υψηλά από το 2022 και κάνει προσπάθεια να τα συντηρήσει και να δώσει ανοδική κίνηση στο 1,76 επίπεδο. Μία διάσπαση και του 1,47 θα βγάλει πωλητές και μόνο”.

Το  κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την επιτυχία της καταπολέμησης του πληθωρισμού έχει αντίκτυπο στις αγορές μετοχών.

Η ενθυλάκωση κερδών γίνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ευρώπη και τις τελευταίες δύο ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Δευτέρα ήταν αργία. Χθες, ο Jerome Powell διατήρησε τη σταθερή στάση του καθώς παρουσίασε την εξαμηνιαία ανασκόπηση της νομισματικής πολιτικής του στους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον.

Το αφεντικό της Fed επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμη «πολύ δρόμο μπροστά της» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του ορίου του 2%. Πρόσθεσε ότι «σχεδόν όλα» τα μέλη της επιτροπής περίμεναν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

Ως εκ τούτου, οι αγορές μετοχών συνέχισαν να τείνουν, επειδή μέχρι πρόσφατα πίστευαν στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Η αγορά ομολόγων είναι πιο επιφυλακτική και φαίνεται να έχει εν μέρει ανταποκριθεί στη ρητορική του Πάουελ τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες, όλοι οι δείκτες συνέχισαν να χάνουν έδαφος, με τον Nasdaq 100 να χάνει 1,3% περισσότερο από τους άλλους. Ωστόσο, ο δείκτης των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας έχει κερδίσει σχεδόν 36% από την αρχή του έτους.