Skip to main content

Bitcoin: Τι πυροδοτεί το εντυπωσιακό ράλι – Και μπορεί αυτό να έχει διάρκεια;

Για πρώτη φορά από τον Απρίλιο - και για μόλις δεύτερη συνολικά από τις αρχές του έτους - έσπασε το φράγμα των 30.000 δολαρίων

Με ένα άλμα 12% το τελευταίο 24ωρο το Bitcoin είδε και πάλι την τιμή του να σκαρφαλώνει πάνω από τα 30.000 δολάρια για δεύτερη φορά μέσα στο 2023, με τους «ταύρους» των κρυπτονομισμάτων να πιστεύουν ότι αυτή τη φορά το ράλι θα έχει διάρκεια.

Μία σειρά από ειδήσεις φαίνεται να αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον, αλλά και να αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στη δυναμική του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος και των άλλων ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού. Πρόκειται για πλήρη ανατροπή του σκηνικού σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κήρυττε τον πόλεμο κατά των altcoins και σε κάθε γωνιά της ευρύτερης αγοράς των κρυπτονομισμάτων συναντούσε κανείς μία αρνητική είδηση, με κυριότερη τη μήνυση κατά του Binance, του μεγαλύτερο ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων στον κόσμο.

Ποιοι παίχτες έφεραν την αλλαγή κλίματος

Τι άλλαξε το κλίμα; Το γεγονός ότι μία σειρά από ισχυρά (και εν πολλοίς αξιόπιστα) ονόματα της Wall Street έκαναν γνωστή την παρουσία τους στον κόσμο των cryptos. Μεταξύ αυτών οι BlackRock, Charles Schwab,  Sequoia Capital, Fidelity.

Πρωτίστως η  BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής ενεργητικού στον κόσμο, είναι ο παίχτης εκείνος της αγοράς, που θα μπορούσε να δώσει το φιλί της ζωής στα κρυπτονομίσματα. Και τούτο γιατί κατέθεσε αίτηση στη SEC για ένα διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) συνδεόμενο με το Bitcoin.

Πέρυσι, η BlackRock ξεκίνησε ένα spot bitcoin private trust για θεσμικούς πελάτες στις ΗΠΑ. Η μετεξέλιξή του σε ETF θα ήταν μία εξέλιξη που θα έδινε τρομερή ώθηση στο κρυπτονόμισμα. Η έγκριση του σχεδίου αυτού από τη SEC, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά δεδομένη. Η Επιτροπή δεν έχει προς το παρόν ανάψει «πράσινο φως» σε καμία αίτηση για ETF spot Βitcoin.

«Παρόλα αυτά το γεγονός και μόνο ότι η BlackRock, μια ευυπόληπτη εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, έχει υποβάλει αίτηση για Bitcoin ETF θα μπορούσε να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη στην αναζήτηση μιας ρυθμιστικής έγκρισης», όπως σχολίασε στο Bloomberg ο Joshua Chu, επικεφαλής του ομίλου τεχνολογίας blockchain XBE, Coinllectibles και Marvion.

Η διαφορά του ETF της BlackRock

Από την πλευρά της η Wall Street Journal σημειώνει: «Το να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης της SEC δεν θα είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε ότι είναι πιθανό. Η πρόταση της BlackRock εκ πρώτης όψεως φαίνεται παρόμοια με άλλες στο παρελθόν, που απορρίφθηκαν. Αλλά έχει τουλάχιστον μία αξιοσημείωτη προσθήκη – μία προσδοκώμενη συμφωνία να μοιραστεί την εποπτεία των συναλλαγών με το χρηματιστήριο Nasdaq». Με άλλα λόγια το χρηματιστήριο θα μπορούσε να έχει εμπιστευτικές πληροφορίες για αγοραστές, πωλητές και τιμές».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο φόβος χειραγώγησης της τιμής spot του Bitcoin είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η SEC έχει έως τώρα απορρίψει τις αιτήσεις για ETF του Bitcoin. Μένει να φανεί εάν η πρόταση για εποπτεία από ένα μεγάλο, παραδοσιακό χρηματιστήριο όπως το Nasdaq, μπορεί να διασκεδάσει τον φόβο αυτό.