Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανά τίτλο πριν τη  Fitch στο φινάλε ανοδικής βδομάδας

Μετά από μία συνεδρίαση, την Τετάρτη κατά την οποία ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, με αποτέλεσμα το πρόσημο της συνεδρίασης να παιχτεί μέχρι τέλους.

Στα διεθνή

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 0,1% το περασμένο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν προβλέψει ότι το μπλοκ θα αποφύγει μια ύφεση, αλλά είναι απίθανο να αλλάξουν ρότα. Ο COO της Goldman είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν μια ύφεση και ωστόσο να αντιμετωπίσουν «μικρό στασιμοπληθωρισμό», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της TCW βλέπει την ύφεση ως «100% βεβαιότητα».

Ανθίζουν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Το μερίδιο των πωλήσεων EV καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως σε 30% το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg NEF.

Η διείσδυση μέχρι τότε σε ορισμένες αγορές θα είναι ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας το 89% των πωλήσεων στις Σκανδιναβικές χώρες, το 52% στην Κίνα και το 42% στην Ευρώπη.

Μια σημαντική επενδυτική ώθηση που πυροδότησε ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα βοηθήσει να υπερτριπλασιαστεί το μερίδιο των ηλεκτρικών οχημάτων των ΗΠΑ στο 28%.

·        Ο καπνός των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά εξαπλώνεται ευρύτερα στις ΗΠΑ.

·        Η πορτοκαλί ομίχλη που καλύπτει μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών έχει εξαπλωθεί μέχρι το Μιζούρι, διακόπτοντας τις πτήσεις και αναγκάζοντας εκατομμύρια να καλυφθούν ή να παραμείνουν μέσα.

·        Ο πολύ μολυσμένος αέρας είναι πιθανό να διαρκέσει μέχρι την Τρίτη και τα σχολεία της Νέας Υόρκης θα πραγματοποιήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως την Παρασκευή. Ο Καναδάς καταπολεμά σχεδόν 450 ενεργές πυρκαγιές.

·        Η μαλακή ηλιοφάνεια προκάλεσε μείωση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας κατά περισσότερο από 50% σε περιοχές της Νέας Αγγλίας.

·       Οι υπάλληλοι της Google αντιτάσσονται στην εντολή του τεχνολογικού γίγαντα να περνούν τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

·       Η Citi διέλυσε την ομάδα σχολίων και ανάλυσης FX παγκόσμια, μια μέρα αφότου έκανε το ίδιο στον όμιλο διαπραγμάτευσης ομολόγων της Λατινικής Αμερικής.

·       Οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν μια ύφεση και να αντιμετωπίσουν ωστόσο «μικρό στασιμοπληθωρισμό», δήλωσε ο COO της Goldman John Waldron στο συνέδριο Bloomberg Invest.

·       Η GM ανακοίνωσε σχέδια να υιοθετήσει το πρότυπο φόρτισης της Tesla για τα ηλεκτρικά της.

·       Η οικονομία της ευρωζώνης υποκύπτει σε πιο ήπια ύφεση.

·       Και το πορτογαλικό όνειρο των ψηφιακών νομάδων περνά από τον έλεγχο  της πραγματικότητας.

·       Η ευρωζώνη γλίστρησε σε ύφεση για πρώτη φορά από την πανδημία αλλά μόνο μετά το χειμερινό ενεργειακό σοκ που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη.

·       Η οικονομία της περιοχής συρρικνώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, προσθέτοντας την ίδια πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022.

·       Αυτό είναι ένα πλήγμα για ορισμένους αξιωματούχους και πολιτικούς της ΕΚΤ που είχαν επανειλημμένα τονίσει ότι μια ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί. Θα καταλάβουν ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ σήμαινε ότι οι φόβοι για πιο σοβαρές ζημιές δεν επήλθαν.

·       Η ανάπτυξη πιθανότατα επανήλθε αυτό το τρίμηνο και οι κυβερνήσεις πρόκειται να συνεχίσουν να περιορίζουν τη στήριξη, ενώ η ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει στάση στις αυξήσεις επιτοκίων.

Στην Αθήνα

Μετά από μία συνεδρίαση, την Τετάρτη κατά την οποία ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας, με αποτέλεσμα το πρόσημο της συνεδρίασης να παιχτεί μέχρι τέλους. Αλλά χθες, στη λήξη των συναλλαγών ισχυρά χέρια της αγοράς έστειλαν  τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώσει τις συναλλαγές σε νέα υψηλά εννέα ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 23/6/2014 (1270,38 μονάδες)

Όμως από το σύνολο των Εισηγμένων, σε όλες τις κατηγορίες διαπραγμάτευσης, περίπου 40 κατέγραφαν κέρδη μεγαλύτερα του ΓΔ, 84 τίτλοι ήταν κερδοφόροι από την αρχή του χρόνου, αλλά με επιδόσεις σαφώς υποδεέστερες του Γενικού Δείκτη, ενώ 32 μετοχές συνέχιζαν να σημειώνουν αρνητική μεταβολή, σε σχέση με το κλείσιμο της 30/12/2022. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Fitch για την Ελληνική Οικονομία.

Μικτή η εικόνα όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,57% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,81% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,713% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μετά από αυτά οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών χωρίζονται σε αυτές που θέλουν συσσώρευση για ανάσες και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των θεσμικών εν μέσω επιστροφής των επιφυλάξεων από τις διεθνείς εξελίξεις.

Από την Piraeus Sec ανάφεραν :“Λόγω της επιφυλακτικής επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό και το πρόσφατο εγχώριο ράλι, θα περιμέναμε μία συσσώρευση”. Επίσης  σύμφωνα με την Beta Sec.: “Τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, μπορεί να βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους”.

Με αριθμούς προσεγγίζει την κατάσταση στο ταμπλό η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Η τοπική κορυφή των 1240 – 1236 μονάδων αποτελεί την πλησιέστερη στήριξη και είναι πιθανή η δοκιμασία της, ενδεχομένως και στο εγγύς μέλλον. Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση παραμένει στις 1268 μονάδες”,

Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζει:

“Ο ΓΔ είναι πρωταθλητής σε Παγκόσμιο επίπεδο, με τα μάτια αρκετών Θεσμικών να πέφτουν πάνω του μέρα με την μέρα. Να σκεφτείτε ότι μετά την επενδυτική βαθμίδα, θα βρεθούν αναγκαστικά νέα funds που θα ξεκινήσουν να επενδύουν στην Ελλάδα. Τεχνικά και βραχυπρόθεσμα η ζώνη του 1260 – 1270 είναι ένας πρώτος σημαντικός στόχος που μπορεί να δώσει διόρθωση σε τιμές, ή και σε χρόνο στον ΓΔ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώτος μεγάλος μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι στις παρυφές του 1400. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη του 1150 – 1120 έχει γίνει σημαντική στήριξη σε περίπτωση διόρθωσης, ενώ όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από τις 1216 μονάδες, η τάση παραμένει επιθετική. Αφήστε τις προβλέψεις στην άκρη και κοιτάξτε να ακολουθήσετε με στρατηγική, κανόνες και λογική την Αγορά. Άλλωστε ‘trend is our friend’ και πάνε πολλά χρόνια που έχει να παρουσιαστεί κάτι τέτοιο”.

Η αγοραία συναίνεση θεωρεί ότι: Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1045, 1036 και 1021 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1261, 1268 και 1300 μονάδες.

Νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο στα 1,75, από 1,5 ευρώ δίνει η Citi για τη μετοχή της ΑΛΦΑ αλλά παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση σε “neutral” από “buy”, μετά και το ράλι που έχει καταγράψει η μετοχή. Από την πλευρά της Goldman Sachs επιβεβαιώνεται η πρόσφατη αναβάθμιση της τιμής – στόχου της Τράπεζας στα €1,95. Η Axia Ventures διατηρεί την σύσταση “buy” και την τιμή – στόχο στα €2.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και με το αρνητικό οι ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, TITC, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛ και στο χαμηλό η ΚΟΥΕΣ.