Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ψάχνουν για βάση στήριξης του αγοραστικού ενδιαφέροντος

Nikos Libertas / SOOC

Αν και η αγορά “χρωστάει” μια διόρθωση, μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο,

Στα διεθνή

Τα χρηματιστήρια της Ασίας υποχώρησαν προς έναν δεύτερο συνεχόμενο μήνα απωλειών την Τετάρτη, ενώ ακόμη και το λαμπερό Nikkei σταμάτησε, καθώς η αδύναμη κινεζική εργοστασιακή δραστηριότητα προκάλεσε την τροφοδότηση με διογκούμενες αμφιβολίες για την ανάκαμψη μετά την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο .

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο αυτό το μήνα λόγω της εξασθένησης της ζήτησης, με τον επίσημο δείκτη των υπευθύνων αγορών της μεταποίησης να υποχωρεί στο 48,2 έναντι πρόβλεψης 49,4.

Το γουάν υποχώρησε στο χαμηλό εξαμήνου των 7,1090 ανά δολάριο μετά από αυτό και υποχώρησε περισσότερο από 2,6% σε μηνιαία βάση.

Πέρα από την Ασία, το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ παραμένει στο επίκεντρο, με τις αγορές να ελπίζουν ότι η συμφωνία που κατέληξε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό του Κογκρέσου για την αναστολή του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο τις επόμενες ημέρες.

Το σχέδιο εγκρίθηκε από μια επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια της νύχτας και πρόκειται για συζήτηση και ψήφιση την Τετάρτη, η οποία θα το στείλει στη Γερουσία, όπου η συζήτηση θα μπορούσε να εκταθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Οι αποδόσεις αναφοράς 10ετίας υποχώρησαν κατά 12,4 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της νύχτας και υποχώρησαν ακόμη 1,5 μονάδες βάσης την Τετάρτη, στο ασιατικό εμπόριο στο 3,6808%. Οι αποδόσεις μειώνονται όταν οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται. Οι αποδόσεις δύο ετών μειώθηκαν κατά 2,5 bps στο 4,448% την Τετάρτη.

Η πτώση των αποδόσεων έβαλε σε παύση αυτό που φαίνεται να είναι το καλύτερο μηνιαίο ράλι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο. Αυτό το μήνα το ευρώ υποχωρεί περίπου 2,8% στο δολάριο στα 1,0706 δολ. και το γεν υποχωρεί περίπου 2,5% στα 139,83 ανά δολάριο και την Τρίτη είχε φτάσει στο χαμηλό έξι μηνών στα 140,93.

Στην Αθήνα

Αν και η αγορά “χρωστάει” μια διόρθωση, μετά από το ισχυρό ράλι που συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες ανόδου, φαίνεται ότι υπάρχουν χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται σε δεύτερο χρόνο, αναμένοντας τοπικές αδυναμίες και περιορίζοντας το καθοδικό περιθώριο. Είναι ενδεικτικό ότι το κλείσιμο της εβδομάδας γίνεται στο απόγειο της χρονιάς για τον Γενικό Δείκτη.

Ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημ Τζάνας μεταξύ άλλων ανέφερε: Στις 7 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο, που προσδοκάται να ξεπεράσει το +3%, ενώ στις 9/6 θα ακολουθήσει ο πληθωρισμός για το Μάιο, που πιθανολογείται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το 3%, υποβοηθούμενος από τις χαμηλές τιμές στο Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο.

Ωστόσο, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον και η ευνοϊκή συγκυρία για τις επιχειρηματικές προοπτικές, συμπίπτουν με την έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου, με την αβεβαιότητα να επανέρχεται ως προς τη σύνθεση της νέας Βουλής, τον αριθμό των κομμάτων δηλαδή που θα εκπροσωπηθούν, δεδομένο που θα καθορίσει τον αριθμό των βουλευτών για το Κυβερνών κόμμα (μέγεθος πλειοψηφίας) στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Θα υπάρξει επομένως μια περίοδος, κατά την οποία οι δημοσκοπήσεις θα επανέλθουν στην επικαιρότητα και η οικονομική ατζέντα θα υποβαθμιστεί. Με τα δεδομένα αυτά ο Γενικός Δείκτης, που έχει ήδη ξεπεράσει τις 1200 μονάδες, καθώς οι συναλλαγές τις προηγούμενες ημέρες ήταν πάντοτε πάνω από 100 εκατ. ευρώ, δύσκολα θα αναμετρηθεί στο εγγύς μέλλον με ψηλότερα επίπεδα, όπως εκείνο των 1268 μονάδων, που αποτελεί την ισχυρότερη αντίσταση.

Αρκετοί θα επιδιώξουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους, κρατώντας στάση αναμονής ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της αναγγελίας των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης.

Ωστόσο, το rebalancing με τη λήξη της συνεδρίασης της τελευταία ημέρας του Μαΐου, στο πλαίσιο των αλλαγών των δεικτών του MSCI, θα αποτελέσει το “σηματωρό” για τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις των επενδυτών. Παράλληλα, η Ε.Ε. ζητεί την εφαρμογή κόφτη για τις δαπάνες του 2024 στο +2,6% για το 2024, με την έκθεση ωστόσο για το Δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται από το 171,3% του ΑΕΠ το 2022, στο 118,3% για το 2032, ανακηρύσσοντας την Ελλάδα πρωταθλητή στη μείωσή του !

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/XA για την περίοδο Νοέμβριος 2022 – Απρίλιος 2023.

Συνοπτικά θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών:

• FTSE/XA Large Cap Μία (1) προσθήκη (Cenergy), μία (1) διαγραφή (ΟΛΠ) και δύο (2) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (ΔΕΗΔΕΗ +0,10%,ΜΟΗ) (free float).

• FTSE/XA Mid Cap Μία (1) προσθήκη, μία (1) διαγραφή και τέσσερις (4) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

• FTSE/XA Δείκτης Αγοράς Τέσσερις (4) προσθήκες, τέσσερις (4) διαγραφές και δέκα (10) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

• Κλαδικοί Δείκτες FTSE/XA Πέντε (5) προσθήκες, τέσσερις (4) διαγραφές και έντεκα (11) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float) μεταξύ των δεκαεννέα (19) κλαδικών δεικτών FTSE/XA.

• FTSE/XA Δείκτης Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης Καμία (0) προσθήκη, καμία (0) διαγραφή και δύο (2) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

• FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus Μία (1) προσθήκη, μία (1) διαγραφή και τρεις (3) μεταβολές συντελεστών στάθμισης μετοχών (free float).

• FTSE/XA Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών Τρείς (3) προσθήκες, τρείς (3) διαγραφές και μία (1) μεταβολή συντελεστή στάθμισης μετοχών (free float).

Οι συντελεστές στάθμισης (capping factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών

• FTSE/XA Large Cap

• FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης

• FTSE/XA Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus

• FTSE/XA Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 9 Ιουνίου 2023.

Όλες οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023.