Skip to main content

Γιατί είναι τόσο ήρεμη η αγορά των μετοχών; Το μυστικό κρύβεται στις… μηχανές

Τα Quant Funds συνεχίζουν τις εντολές αγοράς και αντισταθμίζουν τις ρευστοποιήσεις

Η αμερικανική αγορά είναι εντυπωσιακά ήρεμη τους τελευταίους μήνες, αν σκεφτεί κανείς ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις μαίνονται, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα εξακολουθεί να προβληματίζει, η απειλή μίας τεχνικής στάσης πληρωμών αποφεύχθηκε στο παρά πέντε (και αυτό εφόσον υπάρξει και οριστική συμφωνία στο Κογκρέσο έως τις 5 Ιουνίου μετά τον καταρχήν συμβιβασμό Μπάιντεν – Μακάρθι) και τα σενάρια για ύφεση παραμένουν στο προσκήνιο. Μήπως τελικά τίποτα δεν τρομάζει τους επενδυτές; Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως εξηγεί η Wall Street Journal.

Ο βασικός λόγος πίσω από την ηρεμία της αγοράς είναι οι… μηχανές. Αυτές βρίσκονται πίσω από τις εντολές αγοράς, που στηρίζουν τους δείκτες την ώρα που οι mainstream επενδυτές κάθονται και απολαμβάνουν το ράλι. Από τις αρχές του έτους ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών, καταγράφει κέρδη της τάξης του 9% και ο Nasdaq Composite, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι τεχνολογικές μετοχές έχει κάνει «άλμα» 24%. Η φρενίτιδα για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν αρκεί από μόνη της να εξηγήσει τη σταθερή άνοδο. Μία εξήγηση, σημειώνει η κορυφαία οικονομική εφημερίδα, είναι τα λεγόμενα «quant funds», αυτά δηλαδή τα οποία στηρίζονται σε σε υπολογιστικά μοντέλα και αυτοματοποιημένες διαδικασίες συναλλαγών. Αυτά συνεχίζουν να δίνουν εντολές αγορές, ακόμη και όταν οι άλλες επενδυτές κάνουν πίσω, υπό τον φόβο των ήδη υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών ή των ανησυχιών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η καθαρή έκθεση των quant funds στις αμερικανικές μετοχές έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank. Οι mainstream επενδυτές αντιθέτως αποσύρουν μετρητά από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ρίχνουν σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων (money markets funds). Η συνεχής ζήτηση από τα quants έχει προσφέρει ένα σωσίβιο στην αγορά μετοχών. Σε συνδυασμό με τα γενναιόδωρα προγράμματα επαναγοράς μετοχών των εταιρειών, οι αγορές τους έχουν αντισταθμίσει τις πιέσεις των ρευστοποιήσεων και έχουν αποτρέψει τις έντονες διακυμάνσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data κατά τις 36 από τις 46 τελευταίες συνεδριάσεις στη Wall Street, ο S&P έχει κάνει κίνηση (προς όποια κατεύθυνση) μικρότερη του 1%. Πρόκειται για την πιο «ήσυχη» περίοδο 46 ημερών από τον Δεκέμβριο του 2021.

naftemporiki.gr