Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τα διεθνή σε διόρθωση διαρκείας αποκάλυψη των επενδυτικών κινήτρων στην Αθήνα 

Διεθνώς δυνατοί παράγοντες στις αγορές ομολόγων μειώνουν τις θέσεις τους  στα 2ετή ομόλογα. Τα θεωρούν ως τα πιο επικίνδυνα αμερικανικά ομόλογα. Αποτυπώνει το στοίχημα πως οι αγορές προβλέπουν λάθος περιμένοντας η Fed να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Οι κινεζικές μετοχές παράλληλα διέγραψαν όλα τα κέρδη τους για το έτος.  Το ασθενέστερο γιουάν και τα προβλήματα χρέους των κατασκευαστών, προστέθηκαν στις ανησυχίες για την ανάπτυξη και την κατάσταση στα  γεωπολιτικά .

Στα διεθνή

·        Ο παγκόσμιος χάρτης πετρελαίου σχεδιάζεται εκ νέου καθώς οι δυτικές κυρώσεις ωθούν περισσότερα ρωσικά βαρέλια στην Ασία, με την Κίνα να αγοράζει επίσης από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Η Κίνα και η Ινδία έλαβαν περισσότερο από το 30% των συνδυασμένων εισαγωγών από τα τρία κράτη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Kpler, από 12% στις αρχές του 2022.

·        Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Ρωσία να ενισχύσει τον συντονισμό σε πολυμερείς ομάδες προκειμένου να «υποστηρίξουν σταθερά ο ένας τον άλλον στα βασικά συμφέροντα», καθώς επιδιώκει να απομακρυνθεί από έναν κόσμο που εστιάζεται στις ΗΠΑ.

·        Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Blackstone είπε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ για να διερευνήσει την αγορά περιουσιακών στοιχείων και δανείων.

·        Η Νότια Κορέα και η Ινδονησία πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή σήμερα.

·        Η στροφή προς την ανάπτυξη με επίκεντρο την ασφάλεια θα έχει πολύ υψηλότερο κόστος για την Κίνα από ότι για τις ΗΠΑ, γράφει η Minxin Pei.

·        Δυναμώνει ο ισχυρισμός της Exxon ότι η υδρόγειος έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει το τίμημα της κλιματικής αλλαγής, η οποία μόνο θα επιδεινωθεί. Ο χρόνος και τα χρήματα που δαπανώνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι επένδυση και όχι κόστος.

·        Το αδιέξοδο του χρέους απειλεί να δημιουργήσει ένα κύμα αστάθειας και η Janet Yellen προειδοποίησε ότι ήδη πιέζει την αγορά. Οι πιθανότητες μη συμφωνίας πριν από τη λήξη της προθεσμίας είναι «περίπου στο 25% και αυξάνονται», δήλωσε η JPMorgan.

·        Τα πρακτικά από την συνάντηση της FOMC έδειξαν αυτό που είχαν καταλάβει με πλάγια προσέγγιση  οι αγοραίοι Οι αξιωματούχοι της Fed είναι διχασμένοι σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων τον Μάιο λόγω του τραπεζικού στρες.

·        Αρκετοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι παραμείνουν στη θέση τους για παύση στις αυξήσει επιτοκίων, ενώ άλλοι εγγυήθηκαν περαιτέρω αυξήσεις για να επιστρέψουν στον στόχο τιμής του 2%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόοδο στις τιμές μέχρι στιγμής.

·        Ο DeSantis μπήκε στην προεδρική κούρσα του 2024, αντιμετωπίζοντας τον Τραμπ. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα θα πραγματοποιήσει μια συνεδρία στο Twitter Spaces αργότερα εντός της ημέρας με τον Έλον Μασκ

·        Η Nvidia εκτινάχθηκε στα ύψη αφού οι προβλέψεις εσόδων της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

·        Η First Republic βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα του DOJ για το εάν οι εργαζόμενοι χρησιμοποίησαν εμπιστευτικές πληροφορίες σε συναλλαγές μετοχών καθώς καταρρέουν.

·        Το Google Nest Hub προσφέρει μια ματιά στο πώς μπορεί να μοιάζει μια νέα δυνατότητα Apple iOS. Google

·        Οι μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια, τα αεροπλάνα που έχουν μπλοκαριστεί, οι υψηλότεροι ναύλοι και οι πιθανές καθυστερήσεις πιθανότατα θα ταλαιπωρήσουν αυτή την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο καθώς περισσότεροι Αμερικανοί πετούν.

Στην Αθήνα

Τα διεθνή χρηματιστήρια βούλιαζαν με απώλειες της τάξης του -1,5%, δηλαδή καθόλου ευκαταφρόνητες  στις 14:30 όταν στο ΧΑ η ισορροπία που διαμόρφωναν οι αγριάδες των θεσμικών προέκυπτε από ένα +8,11% της ΚΟΥΕΣ και τα άνω του +2,5% στις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΡΑΙΓ. Απέναντί τους με πτώση άνω του -2% βρισκόταν ΕΛΧΑ με -4,7% και οι ΕΤΕ ΜΥΤΙΛ ΕΥΡΩΒ με μεταβολή -2,3%.

Οι κινεζικές μετοχές που είναι στην ίδια περίπου κατηγορία χρηματιστηριακά διέγραψαν όλα τα κέρδη τους για το έτος.  Το ασθενέστερο γιουάν και τα προβλήματα χρέους των κατασκευαστών, προστέθηκαν στις ανησυχίες για την ανάπτυξη και την κατάσταση στα  γεωπολιτικά . Εδώ αντίθετα τα έσοδα από την παροχή τουριστικών υπηρεσιών εύκολα “μετρώνται” από την εικόνα στις κρατήσεις. Άλλωστε όπου δεν μπορούν να προβλέψουν οι γίγαντες… συνεννοούνται.

Η βρετανική υπηρεσία κατά των μονοπωλιακών πρακτικών ανέφερε, σε προσωρινά πορίσματα, ότι η Morgan Stanley, η Citi, η RBC, η Deutsche Bank και η HSBC μοιράζονταν ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ 2009 και 2013. Επιβεβαιώνοντας μια ακόμα από τις φαινομενικά παράδοξες θέσεις της στήλης, πως υπάρχουν περίοδοι που δεν είναι στα άμεσα συμφέροντά των ισχυρών θεσμικών να ματώνουν τα χαρτοφυλάκια των ανταγωνιστών στο πάγκο της αθηναϊκής αγοράς. Στην οποία χθες, οι αποτελεσματικές πιέσεις αφορούσαν τις Τράπεζες.

Το  γιατί, προκύπτει από την επίδοση των μετοχών τους στο Μάιο και στο έτος. Με τον ΓΔ στο +11% και τον 25άρη λόγω των τραπεζών στο 12,8% τα ετήσια κέρδη πριν την έναρξη χθες ήτα 29,6% και 31,5% αντίστοιχα. Η ΑΛΦΑ  (-2,42%) κέρδιζε στο μήνα 22% και στο 2023 38,5%, η ΕΥΡΩΒ  (-3,6%)  στον Μάιο σκαρφάλωσε +21,6% και στο 2023 47,5% η ΕΤΕ (-2,71%) στο μήνα ανέβηκε  25,9% και στο έτος 59,3%, όσο για την ΠΕΙΡ  (-1,8%)  ενισχύθηκε στο μήνα 30,8% και στο έτος 94,7%. Πώς λοιπόν στο τέλος της συνόδου να μην υποχωρούν όσο δείχνει η μεταβολή μέσα στην παρένθεση.

Η Eurobank Equities αναγνώρισε :“Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, εν μέσω του κλονισμένου διεθνούς κλίματος, με αιτία το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ”.

Η Piraeus Sec. πιστή στις υποδείξεις για τοποθετήσεις σε blue chip: “Δεδομένου του επιφυλακτικού κλίματος στο εξωτερικό, θα περιμέναμε περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς και αναμένεται ένα δυνατό ξεκίνημα της χρήσης”.

Η Optima Bank υπολογίζει το που θα εστιαστούν οι βραχυπρόθεσμες  πιέσεις .“Μετά το πρόσφατο ράλι, αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα πάρουν κάποια κέρδη, με τις Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΔΕΗ να είναι στο επίκεντρο”,

Η Beta Sec. τονίζει: “Το Χ.Α. μπορεί να συσσωρεύσει, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μετά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, αλλά και την απόδοση 30% από την αρχή του έτους. Σταδιακά η Αγορά θα απεμπλακεί από τις πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται κυρίως με τις εκλογές και θα επικεντρωθεί στα αποτελέσματα και τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους”,

Από  την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ υπογραμμίζεται η επίδραση των διεθνών εκτός της συμασίας των εταιρικών αποτελεσμάτων:  “ΟΠΑΠ ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 1ο τρίμηνο 2023. Τα τεχνικά δεδομένα δεν μεταβλήθηκαν, με τον ΓΔ να κινείται σε μικρό εύρος, διαμορφώνοντας συνθήκες συσσώρευσης, αναμένοντας τον καταλύτη που θα οδηγήσει στην ανοδική, ή στην πτωτική κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα. Μπάιντεν και Μακάρθι δεν συμφώνησαν για την αύξηση του ορίου του χρέους, με τους δείκτες στη Wall Street να υποχωρούν, προϊδεάζοντας αρνητικά και τους Ευρωπαϊκούς δείκτες”,