Skip to main content

Saudi Aramco: Η Σαουδική Αραβία πλησιάζει σε άλλη μια μεγάλη προσφορά μετοχών

Η απόφαση για την προσφορά μετοχών θα μπορούσε να ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες

Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για μια ακόμη προσφορά μετοχών της Aramco αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αποκτούν νέα δυναμική, με οποιαδήποτε συμφωνία τελικά επέλθει να είναι μια από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ριάντ  συνεργάζεται με διάφορους συμβούλους για να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας επόμενης προσφοράς στο χρηματιστήριο. Θα μπορούσε να λάβει απόφαση ήδη τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το αν θα προχωρήσει, είπαν.

Ο de facto κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε τον Ιανουάριο του 2021 ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πουλήσει περισσότερες μετοχές του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα στο μέλλον, με τα έσοδα να μεταφέρονται στο κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου. Η προσφορά της Aramco μπορεί να πραγματοποιηθεί ήδη από φέτος, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, αν και δεν έχει οριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η Aramco είναι η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει σημειώσει άνοδο 14% στις συναλλαγές στο Ριάντ φέτος, ξεπερνώντας τους δυτικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς, όπως η Exxon Mobil.

Aramco: Πόσο «έφαγε» από τα κέρδη η πτώση του πετρελαίου

Ακόμη και μια προσφορά 1% θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια για το βασίλειο, καθώς ξεκινά ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας του. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέχει άμεσα περίπου το 90% της Aramco, ενώ ένα επιπλέον 8% κατέχεται από το κρατικό ταμείο πλούτου της.

Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις σχετικά με το ακριβές μέγεθος της πιθανής συμφωνίας και το βασίλειο θα μπορούσε να αποφασίσει να μην προχωρήσει, εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές, ανέφεραν οι άνθρωποι. Εκπρόσωπος της Aramco αρνήθηκε να σχολιάσει.

naftemporiki.gr