Skip to main content

Aramco: Πόσο «έφαγε» από τα κέρδη η πτώση του πετρελαίου

Shutterstock

Ο σαουδαραβικός κολοσσός είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου σε σχέση με τα περσινά επίπεδα αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Aramco. Τα συνολικά κέρδη του κρατικά ελεγχόμενου πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν κατά 19% στα 31,9 δισ. δολάρια από 39,5 δισ. δολάρια.

Τα καθαρά κέρδη του πάντως ήταν αυξημένα κατά 3,75%, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν πτώση τους καθώς ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια πιέζουν την παγκόσμια ζήτηση και συντηρούν τους φόβους για ύφεση.

Η Aramco είχε ταμειακές ροές ύψους 39,6 δισ. δολαρίων στα τέλη του τριμήνου, ενώ ανακοίνωσε ότι μέρισμα για το πρώτο τρίμηνο (19,5 δισ. δολάρια) θα καταβληθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Αμίν Νάσερ, έδωσε έμφαση στην αξία της νέας στρατηγικής της εταιρείας, βάσει της οποίας επενδύει σημαντικά στα πετροχημικά και άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν καθοριστικής σημασίας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα για το προσεχές μέλλον».

Η Aramco είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Το 2022 είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη – ρεκόρ ύψους 16,1 δισ. δολαρίων.

naftemporiki.gr