Skip to main content

Γουόρεν Μπάφετ: Η μυστική «σάλτσα» στην επενδυτική συνταγή του

Οι εταιρείες που καταβάλλουν μερίσματα δίνουν άλλη «γεύση» στο χαρτοφυλάκιο μετοχών.

Τι κατέστησε το χαρτοφυλάκιο μετοχών του Γουόρεν Μπάφετ τόσο επιτυχημένο με την πάροδο του χρόνου; Μια προφανής απάντηση είναι η μοναδική ικανότητα για την επιλογή καλών επιχειρήσεων. Υπάρχει και κάτι άλλο, όμως, που σύμφωνα με τον ίδιο τον «προφήτη της Όμαχα» είναι υποτιμημένο: η εκτίμησή του για μετοχές που πληρώνουν μέρισμα.

Η «σάλτσα» που νοστιμεύει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Μπάφετ είναι μετοχές εταιρειών που επιστρέφουν τακτικά ένα μέρος των κερδών τους στους μετόχους, συνήθως με τη μορφή μετρητών.

Η πλειονότητα των εταιρειών στις οποίες επενδύει ο κ. Μπάφετ πληρώνουν μερίσματα. Στην πραγματικότητα, φέτος η Berkshire Hathaway αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από το χαρτοφυλάκιο μετοχών της, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της από την Dow Jones Market Data.

Σχεδόν το 1/5 αυτών των χρημάτων θα προέλθει από τη Chevron, η οποία πέρυσι έγινε μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Berkshire. Ο πετρελαϊκός κολοσσός αυξάνει το μέρισμά του επί 36 συναπτά έτη.

Η Berkshire είναι επίσης έτοιμη να εισπράξει περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια ανά τεμάχιο από την Coca-Cola, την Apple και την Bank of America, περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια από την Kraft Heinz και περίπου 363 εκατομμύρια δολάρια από την American Express, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

«Αυτό του αρέσει: μερίσματα και εξαγορές», λέει στη Wall Street Journal ο Τοντ Φινκλ, καθηγητής Eπιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο Gonzaga και συγγραφέας βιβλίου για την καριέρα του Γουόρεν Μπάφετ.

Εκεί που ο Μπάφετ διέπρεψε είναι η επιλογή επιχειρήσεων που κατάφεραν να αντέξουν τη δοκιμασία του χρόνου σε πολλούς οικονομικούς κύκλους – και να αυξήσουν τα μερίσματά τους επίσης. Αυτό αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου της Berkshire με την πάροδο του χρόνου και της έδωσε άφθονο ρευστό να χρησιμοποιήσει στις δικές της επιχειρήσεις, καθώς και σε εξαγορές και επαναγορές μετοχών.

Η εταιρεία είχε 128,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και ρευστοποιήσιμο ενεργητικό στο τέλος του 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση κερδών της.

Οι επενδυτές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αναλυτικά από τον «προφήτη της Όμαχα» τη στρατηγική του το Σάββατο, κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέλευση των μετόχων.

Για να δώσουμε μία γεύση της «μυστικής σάλτσας». Το 1994 η Berkshire ολοκλήρωσε την αγορά των περίπου 400 εκατομμυρίων μετοχών της Coca-Cola έναντι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκείνη τη χρονιά η Berkshire έλαβε μόλις 75 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα από την εταιρεία. Fast forward στο 2022: Η Berkshire έλαβε 704 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα από την Coca Cola. Η αξία του μεριδίου της δε έχει διογκωθεί στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

naftemporiki.gr