Skip to main content

Πετρέλαιο: Τι βύθισε την τιμή κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι

Εντεινόμενοι οι φόβοι για την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας

Για πρώτη φορά από τον Μάρτιο η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ στην αγορά κινείται κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος το συμβόλαιο αναφοράς του μπρεντ υποχωρεί 2% στα 73,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ ανάλογη πτώση καταγράφει και το αμερικανικό αργό (WTI) για να διαμορφωθεί στα 70,16 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως καλοδεχούμενη από τις χώρες – εισαγωγείς καυσίμων, αλλά αντανακλά ουσιαστικά τους εντεινόμενους φόβους για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Με την τραπεζική αναταραχή να είναι πάλι στο προσκήνιο, τις κεντρικές τράπεζες να επιμένουν σε αυξήσεις επιτοκίων και τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το κόστος του χρήματος θα μείνει σε υψηλότατα επίπεδα για πολύ περισσότερο από ό,τι περιμένουν οι αγορές, τα σενάρια της ύφεσης μένουν ζωντανά.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου η τιμή του μπρεντ είχε σκαρφαλώσει στα 87 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να μειώσουν την παραγωγή κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η μείωση της προσφοράς αυτής σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της Κίνας είχαν γεννήσει φόβους για εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους.