Skip to main content

Οι επενδυτές διψούν ακόμη για μετοχές – Γυρίζουν πλάτη στο δολάριο

Οι τοποθετήσεις σε αμερικανικές μετοχές συνεχίζονται με ρυθμούς 5 φορές ταχύτερους σε σχέση με την περίοδο 2017 - 2019. Για το δολάριο ωστόσο οι προοπτικές είναι θολές.

Σε ρυθμούς – ρεκόρ στράφηκαν οι επενδυτές στις μετοχές και τα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ATFs) το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άνοιξε η όρεξή τους για ρίσκο. Διψούν για μετοχές, αλλά επιζητούν τις «αμυντικές» επιλογές. Την ίδια ώρα αναμένουν περαιτέρω υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, που πέρυσι ήταν ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» των αγορών.

Μεμονωμένοι επενδυτές επένδυσαν καθαρά 77,7 δισ. δολάρια σε μετοχές και ETFs αμερικανικών μετοχών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research, που παρουσιάζει η Wall Street Journal. Η επίδοση ήταν πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 80 δισ. δολαρίων που επετεύχθη τα πρώτα τρίμηνα του 2021 και του 2022, παρά την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Όταν οι αγορές μετοχών από μεμονωμένους επενδυτές εκτινάχθηκαν στα ύψη στις αρχές της πανδημίας, πολλοί προέβλεπαν ότι η φρενίτιδα θα περιοριστεί, όταν «φαγωθούν» τα επιδόματα και έχουμε επιστροφή στη κανονικότητα. Αντ’αυτού οι επενδυτές συνέχιζαν να αγοράζουν φέτος με ρυθμό πέντε φορές ταχύτερο σε σχέση με την περίοδο 2017 – 2019.

Οι αγορές τους – που κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο – και επιβραδύνθηκαν τις εβδομάδες μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την ευρύτερη τραπεζική αναταραχή που προκλήθηκε, έχουν προσφέρει μία σημαντική πηγή στήριξης στις αμερικανικές αγορές μετοχών το 2023. Οι στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι υγιείς αγορές από μεμονωμένους επενδυτές είναι εκ των κύριων λόγων που ο S&P 500 αντιστέκεται στην πιθανότητα της ύφεσης και τις τραπεζικές αναταράξεις και καταγράφει κέρδη 7,7% από τις αρχές του έτους.

Τις επόμενες ημέρες το κλίμα στην αγορά θα δοκιμάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι και οι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ.

Συνέχεια στην πτώση του δολαρίου

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες επενδυτές είναι αρνητικοί όσον αφορά στις προοπτικές του δολαρίου, με την ψαλίδα ανάμεσα στους «ταύρους» (εκείνους δηλαδή που ποντάρουν σε ανατίμηση  του αμερικανικού νομίσματος) και τις «αρκούδες» (που περιμένουν πτώση) να έχει ανοίξει στις 17 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές ουσιαστικά περιμένουν ότι η Federal Reserve δεν θα αργήσει να κλείσει τον κύκλο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και να επιστρέψει σε μειώσεις επιτοκίων, με τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να μην ακολουθούν άμεσα τα βήματά της. Όσο περίεργο και εάν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο κατά το οποίο η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωνε (και μάλιστα δραστικά τα επιτόκια) χωρίς να δώσει ανάλογο σήμα στις άλλες νομισματικές αρχές του κόσμου. Κατά τη φούσκα του dot.com στις αρχές του 2000, αλλά και λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ απέκλινε αισθητά από εκείνη των άλλων χωρών. Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 325 μονάδες βάσης από τον Αύγουστο του 2007 έως και τον Απρίλιο του 2008, ενώ η ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2008 προέβη σε αύξησή τους κατά 25 μονάδες βάσης. Όλη εκείνη την περίοδο, όπως ήταν αναμενόμενο, το δολάριο ήταν εξαιρετικά αδύναμο.

Οι επενδυτές δεν γυρίζουν απλώς την πλάτη προσωρινά στο δολάριο, αλλά και αρχίζουν να αμφισβητούν την παντοδυναμία του. Στην έρευνα του Bloomberg MLIV Pulse στην πλειονότητά τους υπολογίζουν ότι θα καλύπτει λιγότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων μέσα στην επόμενη δεκαετία.