Skip to main content

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip

REUTERS/Brendan McDermid

Τα βλέμματα σε μια σημαντική εβδομάδα κερδών στη Wall Street

Ο δείκτης blue-chip της ευρωζώνης βρίσκεται τελικά στο υψηλότερο επίπεδό του από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Euro Stoxx 50 κέρδισε έως και 0,3% τη Δευτέρα, βάζοντάς τον σε τροχιά να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2007. Η TotalEnergies και η Airbus είχαν καλύτερες επιδόσεις σήμερα.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι μετοχές πολυτελών προϊόντων σημείωσαν άνοδο εν μέσω αισιόδοξων αναφορών πωλήσεων από την Hermes και την LVMH. Τα κέρδη της LVMH την περασμένη εβδομάδα την κατέταξαν εν συντομία ως τη 10η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Οι μετοχές των ειδών πολυτελείας κινήθηκαν χαμηλότερα τη Δευτέρα.

Ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν ράλι φέτος μετά από μια ύφεση το 2022 λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, χρειάστηκε το Euro Stoxx 50 πολύ περισσότερο από ό,τι οι αντίστοιχές του για να ανακτήσει αυτά τα επίπεδα, εν μέρει λόγω της έκθεσής του στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος γνώρισε αρκετά χρόνια υποαπόδοσης λόγω αρνητικών επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει σημειώσει νέα υψηλά ρεκόρ από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ ο δείκτης blue-chip σημείωσε τελευταία φορά ρεκόρ το 2000. Σημειώνει κέρδη 0,3%, κινούμενος ανοδικά για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

naftemporiki.gr