Skip to main content

UBS – Credit Suisse: Ένας γάμος, 4 κηδείες και νευρικότητα στις αγορές

UBS - Credit Suisse

Ο γάμος ήταν η λύση της έκτακτης ανάγκης. Οι επενδυτές αμφισβητούν τη δυνατότητά του να σταματήσει την κρίση. Σφυροκόπημα για τις τραπεζικές μετοχές.

Ένας γάμος «με το πιστόλι στον κρόταφο» δεν είναι ποτέ καλός οιωνός. Έτσι παρόλο που οι ελβετικές αρχές θέλησαν με αυτόν να προλάβουν τη μετάδοση του πανικού δεν το κατάφεραν. Πέτυχαν να κρατήσουν όρθιο το δεύτερο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, την Credit Suisse, που περνάει στον έλεγχο της UBS – με τη δεύτερη να θεωρείται ο μεγάλος κερδισμένος της ιστορικής συμφωνίας. Και το έκαναν προσφέροντας απλόχερη στήριξη από κυβέρνηση (εγγυήσεις 9 δισ. φράγκων ) και κεντρική τράπεζα (πιστωτική γραμμή έως και 100 δισ. ). Παράλληλα όμως  είπαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τα bailout του 2008 – εκείνου του ζοφερού έτους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα – επέστρεψαν.

Εν έτει 2023 δεν έχουμε κεφαλαιακές τρύπες στις τράπεζες της Ευρώπης, ούτε έκθεση σε άκρως ριψοκίνδυνα, σύνθετα χρηματοπιστωτικά προϊόντα. Έχουμε όμως και πάλι τον ιό του πανικού να μετράει τρία θύματα στις ΗΠΑ και να περνάει με ταχύτητα στη γηραιά ήπειρο, επιδιώκοντας να ρίξει στην εντατική τους αδύναμους κρίκους. Η Credit Suisse, με τα αμέτρητα σκάνδαλα, μυστικά και ψέματα των τελευταίων ετών, θεωρήθηκε ένας τέτοιος κρίκος. Απέφυγε την κατάρρευση, αλλά η αξία των 3,25 δισ. δολαρίων στην οποία πωλήθηκε δεν θυμίζει σε τίποτα την κεφαλοιοποίηση που κάποτε είχε. Για το δεύτερο μεγαλύτερο ελβετικό τραπεζικό ίδρυμα ο γάμος με την UBS είναι ταυτόχρονα και μία «κηδεία». Η μετοχή του σήμερα βυθίζεται 60% αφού το αντίτιμο της εξαγοράς έφερε μεγάλο discount.

«Βουτιά» 60% για την μετοχή της Credit Suisse

Η δεύτερη κηδεία αφορά την αγορά των AT1. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η αξία των AT1 της Credit Suisse μηδενίστηκε. 17 δισ. δολάρια έγιναν στάχτη. Για πρώτη φορά σε ένα bailout οι ομολογιούχοι (έστω και αν πρόκειται για υψηλού ρίσκου τίτλους) βρέθηκαν πιο χαμηλά από τους κατόχους μετοχών και δεν προστατεύτηκαν στο ελάχιστο. Η αγορά αυτή των 275 δισ. δολαρίων είναι τώρα σε αναταραχή.

Η τρίτη κηδεία αφορά τους Άραβες επενδυτές (Εθνική Σαουδική Αραβία και Κατάρ) που είχαν επενδύσει στη Credit Suisse. Η σαουδαραβική τράπεζα ήταν εκείνη που με δηλώσεις του επικεφαλής της έδωσε το σήμα για το σφυροκόπημα στη μετοχή της ελβετικής τράπεζας. Με τη ζημιά από την επένδυση να υπερβαίνει ήδη το 1 δισ., θα εύχεται μάλλον τώρα να μην είχε πει ποτέ εκείνο το «όχι, σε καμία περίπτωση» δεν θα προβούμε σε νέα κεφαλαιακή ένεση.

Οι επενδυτές τρέχουν στο καταφύγιο του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου με άνοδο 1,6% σπάει το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά. Στον αντίποδα βουτιά έχουμε για την τιμή του πετρελαίου. Στην τέταρτη «κηδεία», η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 3,1% στα 70,6 δολάρια το βαρέλι και εκείνη του αμερικανικού αργού με ανάλογες απώλειες προσγειώνεται στα 64,6 δολάρια το βαρέλι.

Έντονες εναλλαγές αισθημάτων στις αγορές μετοχών

Η προστασία των μετόχων δεν απέτρεψε την αστάθεια στα χρηματιστήρια. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι ασιατικές αγορές μάτωσαν  με τους τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων. Τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων πήραν οι επενδυτές στην Ευρώπη. Στις 10:45 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραφε πτώση 1,4%. Ο Dax στη Φραγκφούρτη και ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρουσίαζαν απώλειες 1,3%, ενώ περίπου 1% υποχωρούσε ο CAC 40 στο Παρίσι. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ήταν στο -1,8%. Στις 11:25 ώρα Ελλάδος ωστόσο οι απώλειες είχαν περιοριστεί δραστικά, με τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου να καταγράφουν πτώση 0,2% με 0,3%. Αργότερα οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος. Ωστόσο οι κλάδοι τραπεζών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον Stoxx 600 συνέχισαν να παρουσιάζουν απώλειες 3% έκαστος. Βουτιά 60% για την Credit Suisse. Και πτώση 6% για UBS και ING.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθούσε το ρεύμα. Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε 1%, με τον υψηλής κεφαλαιοποίησης δείκτη να καταγράφει πτώση 2,5% και της μεσαίας να δέχεται πιο ήπιες πιέσεις, στο -0,6%. Βουτιά 4% για τις τραπεζικές μετοχές λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Στις 11:25 οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ήταν πια οριακές και οι τραπεζικές μετοχές ενισχύονταν.