Skip to main content

Ο γάμος UBS – Credit Suisse δεν σταματά τον πανικό: Ματώνουν οι αγορές

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο παρασύροντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος

Οι Ελβετοί, παρέχοντας εγγυήσεις πολλών δισεκατομμυρίων από κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα, συντόνισαν χθες μία εξαγορά ύψους 3,2 δισ. δολαρίων της Credit Suisse από την UBS. Έδωσαν αγώνα δρόμου για να ενώσουν τις δύο κορυφαίες τράπεζες της χώρας και να σταματήσουν τη μετάδοση του τραπεζικού πανικού πριν ανοίξουν το πρωί της Δευτέρας οι αγορές. Το σχέδιο δεν φαίνεται να έχει πείσει τους επενδυτές. Τα χρηματιστηριακά ταμπλό στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού δείχνουν βαθύ κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ άνοιξε με απώλειες άνω του 2%, οι οποίες στη συνέχεια διευρύνθηκαν. Λίγο πριν τις 09:00 υποχωρούσε 3,4%. Πτώση 1,42% κατέγραφε την ίδια ώρα ο Nikkei 225 στο Τόκιο. Στο -1,36% ήταν ο BSE Sensex στο Χρηματιστήριο της Βομβάης και στο -1,38% ο S&P/ASX 200 στο Σίντνεϊ.

Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ κατέγραφαν πτώση 5,7%. Η Standard Chartered έβλεπε τη μετοχή της να υποχωρεί 4,1% και η Hang Seng Bank ήταν στο -1,7%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στην HSBC δεν φαίνεται να έχουν κανέναν άλλο προφανή λόγο πέραν της αρνητικής ψυχολογίας των επενδυτών, που γυρίζουν μαζικά την πλάτη στις τράπεζες. Ο βρετανικός κολοσσός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα προ φόρων κέρδη του έκαναν άλμα 92% στα 6,83 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Παράλληλα διαδραματίζει ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, έχοντας συμφωνήσει να εξαγοράσει έναντι του συμβολικού ποσού της 1 λίρας τη βρετανική μονάδα της αμερικανικής τράπεζας.

Όλοι περιμένουν τώρα να δουν πώς θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές. Τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών έδειχναν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας των UBS – Credit Suisse άνοδο έως 1,4%. Τα κέρδη αυτά έχουν πλέον εξανεμιστεί. Λίγο πριν τις 09:00 τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον Euro Stoxx 50 έδειχναν πτώση 2,2%. Τα futures του S&P 500 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υποχωρούσαν επίσης 1%. Οι τραπεζικές μετοχές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων σε γηραιά ήπειρο και ΗΠΑ.

Πώς ήρθε το deal UBS – Credit Suisse

Η συμφωνία μεταξύ των δίδυμων πυλώνων της ελβετικής χρηματοδότησης είναι η πρώτη mega – συγχώνευση συστημικών τραπεζών από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν συχνά κατόπιν εντολής κυβερνήσεων και ρυθμιστικών αρχών τα πιστωτικά ιδρύματα  αναζητούσαν συμμαχίες με ανταγωνιστές για να μείνουν όρθια.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις για να αναχαιτίσει ορισμένες ζημίες που μπορεί να υποστεί η UBS αναλαμβάνοντας την Credit Suisse. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) από την πλευρά της παρέχει επίσης περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην UBS για να βοηθήσει στη διευκόλυνση της συμφωνίας.

Οι ελβετικές αρχές ήταν υπό πίεση να πραγματοποιήσουν τη συμφωνία πριν ανοίξουν οι ασιατικές αγορές για την εβδομάδα. Έπρεπε να ακολουθήσουν μια λεπτή γραμμή: να πείσουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών να συμφωνήσουν και να αποφύγουν την εναλλακτική, το να περάσει δηλαδή η Credit Suisse στον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, μία διαδικασία που θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο παρατεταμένη και επώδυνη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο επείγων χαρακτήρας είχε να κάνει με την πίεση όχι μόνο των αγορών, που σφυροκοπούσαν ανελέητα τη μετοχή, αλλά και τον πανικό των πελατών. Η τράπεζα αντιμετώπιζε ημερήσιες εκροές της τάξης των 10 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν επίσης ότι μία κατάρρευση της Credit Suisse θα μπορούσε να καταστήσει την Ελβετία νέα πηγή μετάδοσης του παγκόσμιου στρες. Ώρες μετά τη συμφωνία της UBS, μια ομάδα κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve και της SNB, ανακοίνωσε μια διευρυμένη γραμμή ανταλλαγής δολαρίων, έναν τύπο διεθνούς δανειοδοτικής πράξης. Χαρακτήρισαν την επέκταση «ένα σημαντικό backstop ρευστότητας για την ανακούφιση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης».

«Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε στην πίεση»

Ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, δήλωσε ότι τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ ήταν πάρα πολλά για να τα αντέξουν. «Η επιτάχυνση της απώλειας εμπιστοσύνης και η επιδείνωση των τελευταίων ημερών κατέστησαν σαφές ότι η Credit Suisse δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στην τρέχουσα μορφή της», είπε. Ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher, υπογράμμισε ότι η UBS θα συρρικνώσει την επενδυτική τραπεζική της Credit Suisse και θα την ευθυγραμμίσει με τη «συντηρητική κουλτούρα κινδύνου» της UBS. Είπε ότι η συμφωνία «υποστηρίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελβετία και δημιουργεί σημαντική βιώσιμη αξία για τους μετόχους της UBS».

Για να βοηθήσει στην απορρόφηση της συμφωνίας, ωστόσο, η UBS είπε ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της.

Πώς μεταδόθηκε ο ιός της Silicon Valley Bank στην Credit Suisse

Η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του μήνα ώθησε τους επενδυτές παγκοσμίως να αναζητήσουν αδύναμα σημεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Credit Suisse ήταν ήδη πρώτη σε πολλές λίστες προβληματικών ιδρυμάτων, αποδυναμωμένη από χρόνια αυτοπροκαλούμενων σκανδάλων, με πιο αξιοσημείωτη την κατάρρευση δύο βασικών πελατών το 2021, της Greensill Capital και της Archegos Capital Management.

Παρά τις επανειλημμένες αλλαγές στελεχών και τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, οι επενδυτές ένιωθαν κάτι σαν μια ατελείωτη σειρά παραστρατημάτων.

Credit Suisse: Μυστικά, ψέματα, κατάσκοποι και κρατικό χρήμα: Όλα σε μία κρίση

Η νέα διοίκηση της τράπεζας, η οποία ανέλαβε πέρυσι, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την UBS, δοκίμασε μια εκστρατεία καθησυχασμού μεταξύ των πελατών και υποσχέθηκε μια αναδιάρθρωση που θα μεταμορφώσει την τράπεζα. Η Credit Suisse μόλις είχε συγκεντρώσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα κεφάλαια από την Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και άλλους επενδυτές το περασμένο φθινόπωρο για να χρηματοδοτήσει μια σαρωτική αναμόρφωση.

Ωστόσο, οι πελάτες έφευγαν μαζικά και πήραν μαζί τους 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση τους τελευταίους μήνες του 2022.

Όταν η τιμή της μετοχής και των ομολόγων της βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, η Credit Suisse έλαβε σωσίβιο 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την SNB. Αλλά ούτε αυτό ήταν αρκετό για να συνεχίσει να επιπλέει.

naftemporiki.gr