Skip to main content

Συνεχίστηκε το sell off στη Wall μετά το λουκέτο της Silicon Valley Bank

Η κατάρρευση πυροδοτεί ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για το εάν η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν της SVB.

Στο ίδιο σκηνικό, συνεχίστηκε το sell off στη Wall Street και στη σημερινή συνεδρίαση μετά το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank (SVB) αφού η τράπεζα παρουσίασε μεγάλες απώλειες στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση στέλνοντας ριπές σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

O Dow Jones υποχωρούσε 345,22 μονάδες ή 1,07% κλείνοντας στις 31.909,64 μονάδες και παρουσιάζοντας απώλειες για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο S&P 500 υποχώρησε 1,45%, τερματίζοντας στις 3.861,59 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,76% για να κλείσει στις 11.138,89 μονάδες.

Οι ρυθμιστικές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την SVB την Παρασκευή, αφότου οι μετοχές της βούλιαξαν την Πέμπτη και η τράπεζα δυσκολεύθηκε να βρει σήμερα κάποιον να την αγοράσει. Σε εβδομαδιαία βάση, η τράπεζα κατέγραψε την χειρότερη επίδοση από το Μάρτιο του 2020.

«Είχαμε την κατάρρευση μίας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας, τη μεγαλύτερη από το 2008, και αυτό αναπόφευκτα έχει συνέπειες σε όλη την αγορά. Η κατάρρευση πυροδοτεί ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για το εάν η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και πέραν της SVB.

Αρκετές μετοχές τραπεζών ανέστειλαν επανειλημμένως τη διαπραγμάτευσή τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest και Signature. Οι μετοχές τραπεζών υποχωρούσαν από 21% έως 33%. Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες «έγραψαν» μικρότερη πτώση, η Goldman Sachs και η Bank of America υποχώρησαν 3,5% και 1% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η JPMorgan σημείωσε κέρδη 2%.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Dow είχε απωλέσει περισσότερες από 500 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow υποχώρησε 4,44% στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούνιο του 2022, ενώ ο S&P 500 απώλεσε 4,55% της αξίας του και ο Nasdaq 4,71%.

Η «θύελλα» στις μετοχές τραπεζών επισκίασε τα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν μεν περισσότερο του αναμενομένου, όμως οι επενδυτές εστίασαν στα μικρότερα απ΄ό,τι είχαν προβλεφθεί ωριαία κέρδη των μισθών, κάτι που θα μπορούσε να κάνει την Φέντεραλ Ριζέρβ να ξανασκεφθεί τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις.