Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συνεχίζονται οι τριγμοί με βουτιά 5% στις τράπεζες

Στο -2,3% ο Γενικός Δείκτης

Στις 1.058 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις και απώλειες 2,3% συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών και ενώ καταγράφεται sell off στις τράπεζες, εγχώρια (-5%) και διεθνώς. Καθοδικά και τα μη τραπεζικά blue chips.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει βουτιά 5,8%, η Εθνική χάνει 4,8%. Eurobank και Πειραιώς υποχωρούν άνω του 4%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,4%,. Οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας βουτιά 4,2%.

Η βουτιά των τραπεζικών μετοχών έρχεται μετά την αύξηση κεφαλαίου της Silicon Valley Bank που οδήγησε σε κατάρρευση της μετοχής της κατά 60% και συνέβαλε στην εξάλειψη της αξίας των τραπεζικών μετοχών κατά πάνω από 80 δισ. δολάρια.

Η Silicon Valley Bank εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις νεοφυείς εταιρείες, ιδιαίτερα τις εταιρείες τεχνολογίας και βιοεπιστημών που υποστηρίζονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ. Η 40 ετών εταιρεία αναγκάστηκε να πουλήσει τους τίτλους της την Πέμπτη, απορρίπτοντας συμμετοχές αξίας 21 δισ. δολαρίων σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ζημία ενώ άντλησε 500 εκατομμύρια δολάρια από την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών General Atlantic, σύμφωνα με μια οικονομική ενημέρωση αργά την Τετάρτη.

Η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 7% στις πρώτες συναλλαγές, η Barclays και η Swedbank έχασαν 5,5%, η Commerzbank έχασε 5,4% και οι Societe Generale και HSBC σημείωσαν πτώση 5,3%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν επίσης να αφομοιώνουν σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ενώ εκείνοι στο Ηνωμένο Βασίλειο απόλαυσαν μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη που δείχνει ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 0,3% και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα επερχόμενα στοιχεία για την απασχόληση για ενδείξεις σχετικά με το πώς μπορεί να κινηθεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ οι μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν.

naftemporiki.gr

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ