Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Δίχως συγχρονισμό με τις ευρωαγορές

INTIME – NEWS

Αλλαγή σκηνικού στην αγορά ομολόγων, καθώς εμφανίστηκαν διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για όλους τους εκδότες.

Με τη σελίδα των ανοδικών εβδομαδιαίων μεταβολών να αριθμεί 11 κρίκους, είναι ξεκάθαρο πως στο 2023 δεν έχει υπάρξει ακόμα εβδομάδα που να ψαλίδισε τις αποτιμήσεις των blue chips, καθώς αυτά κυρίως ορίζουν την τιμή των βασικών δεικτών. Την περασμένη Παρασκευή, για δεύτερη συνεχή ημέρα, ο Γενικός Δείκτης χτύπησε στον σκληρό λόγω της επανάληψης πυθμένα των 1.100 μονάδων, δίνοντας πάλι υπολογίσιμη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας. Ωστόσο, δεν αποφεύχθηκε το αρνητικό κλείσιμο και για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση η Αθήνα έδειξε πως δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τη δυναμική των κύριων ευρωπαϊκών αγορών.

Αλλαγή σκηνικού στην αγορά ομολόγων, καθώς εμφανίστηκαν διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων για όλους τους εκδότες. Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανικός οίκος Scope Ratings δημοσιοποίησε την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. Ενώ αναμένονται οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις ως ακολούθως: 10 Μαρτίου 2023 DBRS, 17 Μαρτίου 2023 Moody’s, 21 Απριλίου 2023 Standard and Poor’s, 9 Ιουνίου 2023 Fitch, 4 Αυγούστου 2023 Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 Moody’s, 20 Οκτωβρίου 2023 Standard and Poor’s, 1η Δεκεμβρίου 2023 Fitch. Αν και εφόσον το κλίμα προκύπτει από τα διεθνή, οι πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να δείξουν αν η διόρθωση έχει ολοκληρωθεί ή θα υπάρξει και συνέχεια, με πιο επιθετικές κινήσεις.

Αντίθετα, πολλοί εγχώριοι αναλυτές τονίζουν τη σημασία που έχουν οι πιθανολογούμενες πολιτικές εξελίξεις. Σε αυτή την περίπτωση, ιδιαίτερη προσοχή θέλει η μετοχή της ΔΕΗ, που σύμφωνα με αρκετούς μπορεί στην τιμή της να ενσωματώνει την πιθανή αύξηση του πολιτικού ρίσκου. Γι’ αυτό και συμβουλεύουν τους traders να την προσέχουν περισσότερο από εδώ και πέρα. Η στήλη εισέπραξε παράπονα από τους εγχώριους παράγοντες για την καθυστερημένη αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην περίπτωση της ΦΡΙΓΟ. Διότι κάποιοι μικρομέτοχοι πρόλαβαν, ενώ κάποιοι άλλοι, με την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης, δεν είχαν την ευκαιρία να αντιδράσουν μετά τις εξελίξεις που άλλαξαν τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας.

Από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. σημειώνεται ότι η αγορά, έπειτα από πολλές εβδομάδες, δεν είναι πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα (RSI). Από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας ξεχώρισαν: Την Τρίτη 7/3: Οικονομικά αποτελέσματα έτους των ΕΛΧΑ και Epsilon Net για το 2022. Την Τετάρτη 8/3: Ανακοίνωση του ΑΕΠ της Ε.Ε. (δ’ τρίμηνο 2022), EΓΣ της Jumbo. Την Πέμπτη 9/3: Οικονομικά αποτελέσματα έτους των Μυτιληναίος και Eurobank. Την Παρασκευή 10/3: Ανακοίνωση του CPI της Γερμανίας για τον μήνα Φεβρουάριο. Μια άδεια για οικογενειακούς λόγους επιβάλλει διακοπή της επικοινωνίας επί ένα τριήμερο δημιουργικής συσσώρευσης.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Αναμενόμενο συμπέρασμα…

Από την επικοινωνιακή στρατηγική των κομμάτων για την τραγωδία των Τεμπών καταλήγουμε σε ένα μάλλον αναμενόμενο συμπέρασμα σχετικά με τη διάθεση για συναίνεση. Έτσι είμαστε αδερφέ μου και έτσι μένουμε. Βρίσκουμε χώρο ανάπτυξης σύνθετων επιχειρημάτων που δικαιολογούν την απόσταση της σοσιαλιστικά φορτισμένης άποψης, έναντι όποιας κατοικοεδρεύει στα μυαλά των φίλων της ελεύθερης αγοράς. Το ότι η διαφωνία είναι επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας, είναι επίσης ενδεικτικό της προσοχής των επιτελείων στα κόμματα εξουσίας να μη βρεθούν απέναντι από τη συναισθηματικά φορτισμένη άποψη του κοινού. Το «κακό» είναι πως σε λίγο δεν θα φθάνουν οι ψυχοθεραπευτές της χώρας για να εμποδίζουν τους κατοίκους από σαλταρίσματα από ταράτσες και παράθυρα. Κραυγάζοντας μόλις συνειδητοποιούν την αρμονία και την αρτιότητα της λειτουργίας των πάσης φύσεως ελεγκτικών οργάνων… «δεν μας αξίζουν».

Σοφοκλής Β΄
Κατά κόσμον Κώστας Ιωνννίδης