Skip to main content

Τουρκία: Οι εισαγωγές χρυσού από την Ελβετία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011

Η τουρκική κυβέρνηση λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού

Οι εισαγωγές χρυσού της Τουρκίας από την Ελβετία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2012 τον Ιανουάριο, καθώς ο εκτοξευόμενος πληθωρισμός της χώρας ώθησε τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

Περισσότεροι από 58 τόνοι πολύτιμου μετάλλου εστάλησαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα ελβετικά τελωνεία, ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός δεδομένων που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2012. Το εντυπωσιακό ποσοστό —που αντιπροσωπεύει το 42% των συνολικών εξαγωγών χρυσού— έρχεται μετά την αγορά χρυσού αυξήθηκε καθώς ο πληθωρισμός των καταναλωτών στην Τουρκία αυξήθηκε έως και 85% πέρυσι.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας λαμβάνει τώρα μέτρα για να περιορίσει ορισμένες εισαγωγές χρυσού μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που άφησαν πάνω από 47.000 νεκρούς. Ζητείται επίσης από τις τράπεζες να ορίσουν ελάχιστα spreads στις πωλήσεις χρυσού σε εγχώριους αγοραστές σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη ζήτηση.

Οι ξένες αγορές χρυσού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στα οικονομικά της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, συσσωρεύοντας πίεση στην ήδη πληγείσα λίρα. Η κεντρική τράπεζα της χώρας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής μεταξύ των δημοσίων ιδρυμάτων πέρυσι, προσθέτοντας 148 τόνους μετάλλου στα αποθέματά της.

Πηγή: Bloomberg