Skip to main content

Τουρκία: Η μεγαλύτερη αγορά χρυσού παγκοσμίως

Η ζήτηση αυξήθηκε από την κεντρική τράπεζα και τα νοικοκυριά.

Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών το 2022, με τα νοικοκυριά να σπεύδουν επίσης να αγοράσουν για να προστατευτούν από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, ανέφερε σε έκθεσή του την Τρίτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ο επίσημος αριθμός ήταν 542 τόνοι, αυξημένος κατά 148 τόνους.

Η ζήτηση για κοσμήματα στη χώρα αυξήθηκε επίσης και εκτινάχθηκε 32% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις φιλοδοξίες της να παράγει περισσότερο χρυσό από τον υφιστάμενο μέσο όρο των 35 τόνων ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα. «Έχουμε τα αποθέματα για να καλύψουμε τουλάχιστον το ήμισυ της ζήτησης σε αυτόν τον τομέα».

Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν σε αντιστάθμισμα έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε σε πρωτοφανή έως και 85% πέρυσι πριν υποχωρήσει στο 64% τον Δεκέμβριο, χάρη σε μια σειρά αντισυμβατικών νομισματικών πολιτικών που είδαν τα επιτόκια να μειώνονται παρά την αχαλίνωτη αύξηση των τιμών. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε σχεδόν κατά 30% πέρυσι.

Η τιμή του χρυσού σε λίρες αυξήθηκε κατά 40% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

naftemporiki.gr