Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση συνεχίζεται αλλά και η μερίμνα για βελτίωση της εικόνας στις  δημοπρασίες

Intime News

Στην αγορά της Αθήνας παρά την σειρά εκθέσεων από οίκους αξιολόγησης που εκφράζουν θετικές προσδοκίες για το μέλλον των τραπεζών της χώρας παρατηρείται επίμονη πίεση στις τραπεζικές μετοχές.

Με ανέβασμα του πλήθους των ανοδικών μετοχών στις δημοπρασίες μετά τις 17:10 για τον ορισμό των τιμών κλεισίματος οι ξένοι θεσμικοί καταφέρνουν και οδηγούν τους βασικούς δείκτες σε επίπεδα τιμών που αντιστοιχούν σε οριακές μεταβολές. Άσχετα αν ενδοσυνεδριακά οι απώλειες των επιμέρους τίτλων είναι μεγάλες.

Στην αγορά της Αθήνας παρά την σειρά εκθέσεων από οίκους αξιολόγησης ή επενδυτικούς του εξωτερικού που εκφράζουν θετικές προσδοκίες για το μέλλον των τραπεζών της χώρας παρατηρείται επίμονη πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Σε αντίθεση με το Χ.Α., με ανοδικές διαθέσεις κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, όμως αξίζει υποσημείωσης ότι αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, μετά την χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που μετρήθηκε στο 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 6,2%, έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι τα στοιχεία “άνοιξαν την πόρτα” και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Τραπεζικές μετοχές, με κύριο χαρακτηριστικό την αξιοσημείωτη αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα ο τίτλος της Alpha Bank (+0,90%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,333 ευρώ (-0,30%), της Εθνικής (-2,57%) μέχρι τα 4,57 ευρώ (-3,83%), της Eurobank (-2,06%) μέχρι τα 1,3105 ευρώ (-3,50%) και της Πειραιώς (-3,11%) μέχρι τα 2,154 ευρώ (-4,27%).

Μεταξύ 867,0 (+1,69%) () και 830,28 μονάδων (-2,61%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,71 (-2,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 839,38 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,55%.

Στις 14:30 ο τζίρος ήταν πάνω από τα 67 εκατ. και δεν θα τον χαρακτηρίζαμε ξεχωριστό, με τον ΓΔ στις 1084 μονάδες -0,87%, ενώ οι μεταβολές των FTSE25  και ΔΤΡ ήταν αντίστοιχα  -1,5% και -2,32%.  Πριν από ένα τέταρτο η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών  είχε απειλήσει για τα χειρότερα υποχωρώντας οριακά κάτω των 1080 μονάδων. Αλλά όπως φάνηκε στο τετράωρο  αμέσως μετά η εικόνα βελτιώθηκε. Σημειώσατε ότι η Αθήνα, σύμφωνα με τη στήλη και ορισμένους ακόμα αισιόδοξους με εντελώς επιβεβαιωμένες εκτιμήσεις αναλυτές, επί αρκετές εβδομάδες είχε πορεία που τη διαμόρφωναν  κριτήρια άσχετα από τους φόβους και τις προσδοκίες για τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια.

Χθες πάντως υπήρξε η αίσθηση πως έβλεπαν οι εδώ τις κινήσεις των ομολόγων τους στα άλλα χρηματιστήρια του ευρώ.  Άρα και στην τρέχουσα φάση η διόρθωση που σχετίζεται με την ενθυλάκωση κερδών από την πρόσφατη ανοδική αλυσίδα έχει το δικαίωμα της ύπαρξης ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις στα υπόλοιπα markets του ευρώ. Ώρα να περιγράψουμε και τη συνομιλία των εγχωρίων traders με τους ισχυρούς θεσμικούς. Για τους φίλτατους traders η διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 1080 μονάδες θα ήταν μια στατιστικού τύπου εγγύηση και το πέρασμα στις 1079,73 με άμεση αντίδραση μετά, ήταν το κλείσιμο του ματιού  των ξένων θεσμικών, προς όλους όσοι με την συμμετοχή τους προσθέτουν βάθος στη διαπραγμάτευση.

Αποτυπώνουν στην πραγματικότητα με πάθος την  προσδοκία των υγιώς σκεπτόμενων  εγχώριων παραγόντων πως η ελληνική οικονομία βαδίζει εκεί που της αξίζει βάσει των προσόντων που διαθέτει η χώρα, αφήνοντας πίσω την κακοδαιμονία της. Αν κρίνουμε από το φαινόμενο να εμφανιστούν στις 15:50 οι 1093,4 μονάδες με κλείσιμο την Τρίτη στις 1093,97  η συνομιλία των ξένων θεσμικών με τους traders ήταν ειλικρινής και για αυτό θα έχει αίσια συνέχεια. Μεταξύ των traders απολαυστικά, το επίπεδο των 1093 ξεγέλασε. Καθώς υποσχόταν επιστροφή στις  1100 και την πάτησαν αρκετοί. Ψιλά γράμματα που αφορούν ελάχιστους.