Skip to main content

Wall Street: Μικτά πρόσημα στον απόηχο του πληθωρισμού

Στα εταιρικά αποτελέσματα τώρα το βλέμμα των επενδυτών

Οι μετοχές ταλαντεύθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση και ο Dow Jones έκλεισε με πτώση χάνοντας τα αρχικά κέρδη του, αφότου ο δείκτης καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο έδειξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο του αναμενομένου, στο 6,4% σε ετήσια βάση.

Ο Dow Jones υποχώρησε 156,66 μονάδες ή 0,46% κλείνοντας στις 34.089,27 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.136,13 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,57% στις 11.960,15 μονάδες, με στήριγμα τις μετοχές τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένης της Tesla και της Nvidia, που αυξήθηκαν 7,51% και 5,43% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο με την απόδοση των τίτλων έξι μηνών έκλεισαν πάνω από το 5% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, με βάση τα τελευταία στοιχεία άσκησαν πιέσεις στις μετοχές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Ιανουάριο αυξήθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στο 6,4% υψηλότερα από το 6,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Επιπλέον, τα στοιχεία για το Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν δείχνοντας μικρή αύξηση 0,1% σε μηνιαία βάση αντί για πτώση που παρουσίαζε αρχικά.

Προτού ανακοινωθούν τα στοιχεία, η JPMorgan είχε προβλέψει ένας ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στο 6,4% έως 6,5% θα προκαλούσε πτώση 1,5% στο δείκτη S&P 500. Ωστόσο, τα στοιχεία ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν και ο S&P 500 κινήθηκε πολύ συγκρατημένα.

«Παρότι δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, αποτελούν μία υπενθύμιση ότι ενώ ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί απέχει ακόμη πολύ από την επιστροφή του σε φυσιολογικά επίπεδα», αναφέρει ο Mike Loewengart, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Global Investment.

ΗΠΑ: «Πρόβλημα ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό από την Fed , αλλά πολύ αργά για να αλλάξει»

«Το ερώτημα είναι εάν ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει κοντά στο στόχο της Fed με μία αγορά εργασίας να είναι τόσο σφιχτή όπως συμβαίνει τώρα. Αυτό θα ήταν η συνταγή για μία ομαλή προσγείωση, ωστόσο παραμένει να δούμε πότε η Fed θα κάνει στροφή από τις επιτοκιακές αυξήσεις και εάν η αγορά εργασίας θα χάσει την ανθεκτικότητά της».

Πέραν των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή, οι επενδυτές παρακολουθούν και τα εταιρικά αποτελέσματα προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση των καταναλωτών. Kraft, Heinz, Boston Beer και DoorDash αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα εντός της εβδομάδας.