Skip to main content

ΗΠΑ: «Πρόβλημα ο στόχος 2% για τον πληθωρισμό από την Fed , αλλά πολύ αργά για να αλλάξει»

Τι λένε δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι για την στρατηγική της Fed

H αντίδραση της Wall Street στα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτός θα παραμείνει σε υψηλότερα επίπεδα από το στόχο της Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δύο φωνές της αγοράς με ιδιαίτερη βαρύτητα υποστηρίζουν ότι μέρος του προβλήματος είναι ακριβώς ο στόχος του 2%.

“Στο τέλος της ημέρας, θα έπρεπε να έχουν θέσει ως στόχο το 3% και όχι το 2%. Εάν τον αλλάξεις, ενδεχομένως να σημάνει ότι θα τον αλλάξεις ξανά. Ενώ θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου χρονικό διάστημα, δεν πρόκειται να δείξουν ότι θα αποκλίνουν από το στόχο του 2%, απλά θα σηματοδοτήσουν ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή θα είναι η ρητορική”, αναφέρει ο Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, πρώην οικονομολόγος της Fed και του ΔΝΤ, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg. “Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μία ομαλή προσγείωση”, τόνισε ο οικονομολόγος.

Ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, πρόεδρος του Gramercy Funds και επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, βλέπει και αυτός τη Fed να παραμένει προσκολλημένη σε ένα στόχο για τον πληθωρισμό τον οποίο θα δυσκολευθεί να επιτύχει. “Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις ένα στόχο όταν τον έχεις χάσει για τόσο πολύ καιρό. Τη στιγμή που συμβαίνει αυτό η αξιοπιστία σου πλήττεται ακόμη περισσότερο. Είναι πιο εύκολο να επιτύχουμε ένα στόχο στο 3% έως 4%”, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος βλέπει άλλωστε τον πληθωρισμό να παραμένει στο 3% έως 4% και την Fed να εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη στο στόχο του 2% στο μέλλον, όμως ευτυχώς μαθαίνουμε να ζούμε με έναν πληθωρισμό σταθερό στο 3% έως 4%”, υπογράμμισε.

Και οι δύο οικονομολόγοι βλέπουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν για κάποιο ακόμη διάστημα. “Όταν ο πληθωρισμός υποχωρεί, να μην περιμένετε ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν τόσο γρήγορα όσο είχαμε συνηθίσει πριν από το 2022. Την επόμενη δεκαετία θα προσγειωθούμε σε ένα υψηλότερο πραγματικό επιτόκιο σε σχέση με το παρελθόν”, συνέχισε ο Ρόγκοφ. Βεβαίως, όπως συμπλήρωσε, υψηλότερα πραγματικά επιτόκια θα σημάνουν και χαμηλότερες τιμές ενεργητικού.

naftemporiki.gr