Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διατηρούνται οι 1.000 μονάδες, με στηρίξεις από ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και τράπεζες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Θετικά τα πρόσημα και στην Ευρώπη

Στις 1.004 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 1% έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με στηρίξεις από ΔΕΗ και την Ελλάκτωρ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τράπεζες με την Εθνική να ξεχωρίζει. Διατηρούν το θετικό momentum και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό, πέραν της Εθνικής, η Alpha Bank κέρδισε 3%, άνω του 2% τα κέρδη για τη Eurobank, στο +0,9% η Πειραιώς.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις για πιθανή συμφωνία εξαγοράς της θυγατρικής της Ελλάκτωρ, Άκτωρ, από τον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Wade Adams και εταιρεία συμφερόντων Δημήτρη Κούτρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια αρχική συμφωνία και στην υπογραφή προσυμφώνου που θα οδηγήσει σε συντεταγμένες διαπραγματεύσεις λίγων εβδομάδων για την υπογραφή, εκτός απρόοπτου ή εν τέλει διαφωνίας, της τελικής σύμβασης πώλησης της κατασκευαστικής εταιρείας.

Επιπλέον, αύριο 27 Ιανουαρίου θα δημοσιεύσει η Fitch τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7% μέχρι τα μέσα του απογεύματος, με τις μετοχές λιανικής να προσθέτουν κέρδη 2%  καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές τροφίμων και ποτών υποχώρησαν κατά 1,3%.

Οι αγορές έχουν ενισχυθεί από τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που δείχνουν βελτιωμένο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία και άνοδο στις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης, προκαλώντας αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στην ευρωζώνη.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,9% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα τα στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου την Πέμπτη, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις, ακόμη και όταν επιμένουν οι φόβοι για ύφεση.

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά δεδομένα και στα εταιρικά αποτελέσματα.

naftemporiki.gr