Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Αταλάντευτο το αγοραστικό ενδιαφέρον

Με τη δυναμική των ημερών όπου η ζήτηση κατοχύρωνε νεότερα υψηλά για το 2023, που είχαν να εμφανιστούν χρόνια και ζαμάνια, η Αθήνα κινήθηκε με σκαλοπάτια.

Με τη δυναμική των ημερών όπου η ζήτηση κατοχύρωνε νεότερα υψηλά για το 2023, που είχαν να εμφανιστούν χρόνια και ζαμάνια, η Αθήνα κινήθηκε με σκαλοπάτια. Άρα για την πρώτη μισή ώρα είχαμε μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 982,25 και τις 924,70 μονάδες, αλλά στις 10:58 ο μέσος όρος βρισκόταν πάνω από τις 985. Ακολούθησε πάλι μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με ίδια περίπου διάρκεια (από τις 10:58 έως τις 11:31) με τον Γ.Δ. μεταξύ των 985 και 987 μονάδων. Η παράλληλη παρακολούθηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έδειξε πως μόνο στην Αθήνα το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν αταλάντευτο. Έξω, η νευρικότητα ήταν μόνιμο χαρακτηριστικό. Συνεπώς δεν «χρωστά» τίποτε το Χ.Α. στις αγορές του ευρώ.

Αυτές περίμεναν να πλησιάσει η έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, να διαπιστώσουν πως τα κέρδη των ΣΜΕ του S&P500 ξεπερνούσαν το +0,20%, για να αρχίσουν να ανεβάζουν τη ζήτηση και τις αποτιμήσεις. Ενώ την ανηφόρα την είχε πάρει ο Γ.Δ. από τις 11:35 με πρώτη στάση στη ζώνη των 991 έως 994,1 μονάδων. Ενώ από τις 13:11 ξεκίνησε η εισαγωγή εντολών αγοράς που έφεραν στις 14:15 τις 999,67 μονάδες, καθώς για να υπάρχει προφορά οι επενδυτές – πωλητές ζητούσαν όλο και μεγαλύτερο αντίτιμο. Τότε νομίζουμε πως τα καθοδικά blue chip δεν υπήρχαν. Αλλά αμέσως μετά αρκετοί θυμήθηκαν το σύνθημα η μανούλα του Χωσέ δεν μετάνιωσε ποτέ.

Εμφανίστηκαν απώλειες σε μετοχές που είχαν εμφανίσει εξασθένηση του θεσμικού ενδιαφέροντος από την προηγούμενη βδομάδα. Ήτοι ΜΠΕΛΑ, ΚΟΥΕΣ, ΟΤΟΕΛ, ΟΛΠ, ΤΕΝΕΡΓ. Οι παρά μερικά δέκατα 1.000 μονάδες αντικαταστάθηκαν με τις 997 και στις 15:48 ο τζίρος έφθασε τα 70 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 8,9 εκατ., ενώ οι ανοδικές μετοχές τότε ήταν 80, 25 οι καθοδικές και οι αμετάβλητες 22. Άνοιξε ο δρόμος για όσους δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, διευρύνοντας την ανοδική εικόνα και αυτό επιβεβαιώνεται και από την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που δεν άλλαξε έως το τέλος.

Αξίζει προσοχή το φαινόμενο των υψηλών προσυμφωνημένων συναλλαγών που διενεργήθηκαν μετά τις 17.00 και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τον τζίρο. Επίσης, κάτι πρέπει να σημαίνει το ότι στα παράγωγα έγιναν πολλές κινήσεις στο stock repo, αφού κάποιοι αντιλήφθηκαν την κυριαρχία της ζήτησης και φρόντισαν να την καλύψουν χωρίς διακριτικότητα. Εδώ και πολλά χρόνια η απόσταση των ΣΜΕ του 25άρη από τον υποκείμενο δείκτη υποδήλωνε πάντα μια υστέρηση έναντι του 25άρη. Χθες ήταν οι αρμόδιοι στο τέλος που δεν άντεξαν την πίεση από τις σημαντικές κινήσεις των ξένων θεσμικών.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Πισωγύρισμα του αιώνα

Είναι πραγματικά αδύνατο να ελεγχθεί ένα σενάριο συνωμοσίας. Ωστόσο, η εξέλιξη που είχαμε ως Ευρώπη, ως πλανήτης χθες, ακόμα και ο υπογράφων το θεωρεί πιθανά αποτέλεσμα μιας καλοπαιγμένης συνωμοσίας. Αναφερόμαστε στην είδηση που αρκετοί πληροφορήθηκαν αλλά λίγοι ανατρίχιασαν στο άκουσμά της. Ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι αναμένεται να χρησιμοποιήσει τρία εργοστάσια λιγνίτη που φυλάσσονται ως back up, καθώς το κρύο χτυπά τη χώρα και η παραγωγή αιολικής ενέργειας βυθίζεται. Έτσι εμφανίστηκε το πισωγύρισμα του αιώνα, με τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς των ορυκτών καυσίμων να πανηγυρίζουν για τη… «δικαίωση». Τα συνοδευτικά σχόλια χαρακτήριζαν τα δραστικά μέτρα ως μια έντονη υπενθύμιση ότι η κρίση στην Ευρώπη απέχει πολύ από το να τελειώσει. Λοιπόν η κρίση κορυφώθηκε από τις επιπόλαιες αποφάσεις αρμοδίων στην Ευρώπη, όπως να στριμώξουν τον Πούτιν με πλαφόν και άλλα φαιδρά. Αυτός το πουλά φθηνότερα στην Κίνα και οι Κινέζοι αυξάνοντας τη ζήτηση το υγροποιούν και φθάνει σαν LNG… στην Ε.Ε.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης