Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυναμική ανάκαμψη μετά τις απώλειες της Πέμπτης

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επανήλθαν οι αγορές μετά το χθεσινό selloff

Ανοδικά στο +1,17% και τις 979 μονάδες έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις απώλειες της Πέμπτης. Με θετικά πρόσημα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό selloff με τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική να είναι ακόμα σταθερά στο επίκεντρο.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank. Στο +3,64% η Μυτιληναίος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, με τις μετοχές της λιανικής να προσθέτουν 1% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς οι περισσότεροι κλάδοι εισήλθαν σε θετικό έδαφος.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε χαμηλότερα την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς επιδεινώθηκε μετά τα απογοητευτικά στοιχεία των λιανικών πωλήσεων του Δεκεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία επανεμφάνισαν ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διευθύνοντες σύμβουλοι συζήτησαν τα βασικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση της Κίνας να ανοίξει ξανά την οικονομία της θα αυξήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη καθώς και οι δύο ανταγωνίζονται για περισσότερη ενέργεια, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Από τη μία πλευρά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι, επειδή τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού αποκαθίστανται, το εκ νέου άνοιγμα ενδέχεται να μειώσει ορισμένες από τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπισε η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι λιγότερο κακές απ’ ό,τι φοβόμασταν πριν από λίγους μήνες, είπε συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «λιγότερο κακές δεν σημαίνει καλές».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», είπε η Γκεοργκίεβα προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και το άνοιγμα της Κίνας αναμένεται να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν συμβάλλοντας στη παγκόσμια ανάπτυξη 2,7% φέτος.

«Εκτίναξη» για τον Nasdaq στη Wall Street

Ο Nasdaq εκτινάχθηκε την Παρασκευή, με τη βοήθεια του Netflix και της Alphabet, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να παραμείνουν στο ράλι του Ιανουαρίου και οι αναφορές κερδών συνέχισαν.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης με επίκεντρο την τεχνολογία σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones κατά 26 μονάδες βρίσκεται ακριβώς πάνω από την επίπεδη γραμμή.

Το Netflix ενισχύθηκε 7% αφού δημοσίευσε περισσότερους συνδρομητές από το αναμενόμενο, παρόλο που τα τριμηνιαία κέρδη του έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η Alphabet σημείωσε άνοδο 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα απολύσει 12.000 υπαλλήλους.

Για την εβδομάδα, και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε δρόμο για να κλείσουν χαμηλότερα. Ο Dow υποχωρεί περισσότερο από 3% και βρίσκεται σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 2% και μπορεί να σημειώσει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Δεκέμβριο. Ο Nasdaq υποχωρεί περισσότερο από 2% και είναι έτοιμος να σπάσει ένα σερί κερδών δύο εβδομάδων.