Skip to main content

Ούριος άνεμος για το ευρώ

Με ούριο άνεμο στα πανιά του ευρώ ξεκίνησε η εβδομάδα στις αγορές συναλλάγματος. Το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα ανέβηκε στα 1,0874 δολάρια, που είναι και το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022.

Με δεδομένο ότι στην αρχή της εβδομάδας δεν υπάρχουν άξια αναφοράς οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ισχυρότερες διακυμάνσεις τιμών στην αγορά συναλλάγματος, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι προοπτικές για το ευρώ γίνονται πολύ ενδιαφέρουσες. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, θεωρούν ότι ο στόχος του 1,10 πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Το ευρώ επωφελήθηκε επίσης από την υποχώρηση του δολαρίου σε χαμηλό επτά μηνών έναντι των βασικών νομισμάτων, ενώ το γεν σκαρφάλωσε σε υψηλό περισσότερο από επτά μήνες, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να κάνει περαιτέρω αλλαγές στη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Η υποχώρηση του δολαρίου στέλνει, πάντως, ευρύτερα μηνύματα: Θα χαλαρώσει η Fed την πολιτική της καθώς ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι επιβραδύνεται; Με τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι επενδυτές είναι πλέον ολοένα και πιο σίγουροι ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της. Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ήταν ο τεράστιος μοχλός της ανόδου του δολαρίου κατά 8% πέρυσι. Οι αγορές τώρα αξιολογούν με πιθανότητα 91% ότι η Fed θα προχωρήσει  σε αύξηση 25 μονάδων βάσης των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, με πιθανότητα μόλις 9% για αύξηση κατά 50 μονάδες.

Πιο επιθετική η ΕΚΤ

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ θεωρείται ότι θα παραμείνει πιο επιθετική, προσηλωμένη σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, για την αντιμετώπιση του υψηλότερου πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Αναλυτές τονίζουν στη naftemporiki.gr ότι «το  ευρώ μπορεί να επωφεληθεί από αυτό, ακόμη κι αν η αβεβαιότητα για το ύψος της ύφεσης και η ενεργειακή κρίση εξακολουθήσουν να αποδυναμώνουν τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Σύμφωνα με οικονομολόγους που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό  θα οδηγήσει σε ένα βασικό  επιτόκιο καταθέσεων, που θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25%, σε τρεις φάσεις: Με δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η πρόβλεψη των αναλυτών προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Οι επενδυτές βλέπουν πάντως το επιτόκιο των καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή υψηλότερα. Το ένα τρίτο των επενδυτών που μετείχαν στην έρευνα της MLIV Pulse, αναμένει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 3,5% και ένα επιπλέον 15% το βλέπει να οδεύει προς το 4% ή υψηλότερα, το οποίο θα αποτελούσε επίπεδο ρεκόρ.

Η εκτίμηση της Blackrock

«Ο πληθωρισμός θα πέσει πολύ πολύ γρήγορα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Blackrock, Φίλιπ Χίλντεμπραντ, στην τηλεόραση του Bloomberg TV από το Νταβός. «Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς θα εκπλαγούμε πόσο γρήγορα θα πέσει. Ωστόσο, η επιστροφή στους στόχους του 2% θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη» παραδέχτηκε.

Μιλώντας για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, ο αντιπρόεδρος της Blackrock προέβλεψε ότι θα συνεχίσουν την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής τους επόμενους μήνες, με ελάχιστες πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων, ακόμη και όταν οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν.