Skip to main content

Η Wall Street πιστεύει ότι το ράλι του ευρώ τώρα ξεκινά

Υποχωρεί το ενεργειακό σοκ

Με τις τιμές της ενέργειας να υποχωρούν και τις εκκλήσεις για τον κίνδυνο ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρώπη να μην βρίσκουν αντίκρισμα, αναδύεται μια σαφής αφήγηση ότι η χειρότερη οικονομική ζημιά έχει τελειώσει και τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία είναι φθηνά.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank και της Morgan Stanley λένε ότι το ευρώ μπορεί να ανέλθει στα 1,15 δολάρια, από το τρέχον υψηλό επτά μηνών των 1,07 δολαρίων. Η Nomura προβλέπει άνοδο στα 1,1 δολάρια μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ο Gareth Gettinby της Aegon Asset Management σχεδιάζει να προσθέσει τη θέση του στο νόμισμα.

«Έχουμε τις καιρικές συνθήκες», είπε ο Mark McCormick, στρατηγικός αναλυτής FX στην TD Securities σε συνέντευξή του στο Bloomberg . «Αυτό ήταν ένα πολύ καλό μαξιλάρι για να ξεπεράσει η Ευρωζώνη αυτή την ύφεση».

Είναι μια δραματική αλλαγή στο κλίμα σε σύγκριση με το 2022, όταν το ευρώ υποχώρησε στην ισοτιμία έναντι του δολαρίου. Οι ήπιες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν αφαιρέσει τα καταστροφικά οικονομικά σενάρια από το τραπέζι, δίνοντας στους επενδυτές εμπιστοσύνη.

Οι τάσεις εκτός Ευρώπης υποστηρίζουν επίσης την ανοδική θέση. Πολλοί επενδυτές αναμένουν αδυναμία του δολαρίου, ειδικά εάν ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχωρήσει και η Federal Reserve δεν συνεχίσει την επιθετική πολιτική σύσφιξης. Ο γρήγορος ρυθμός της επαναλειτουργίας της Κίνας φαίνεται επίσης να βοηθά την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς μειώνονται τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα κέρδη είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει σημειώσει άνοδο 5% μέχρι στιγμής φέτος.

Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία και οι επίμονα υψηλές τιμές ενέργειας μπορεί να εμποδίσουν  την ανάπτυξη. Ο ισχυρότερος πληθωρισμός ή τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν νέα άνοδο του δολαρίου σε βάρος του ευρώ, εάν η Fed διατηρήσει μια επιθετική στάση.

Οι αναλυτές συνεχίζουν πάντως να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την πορεία της οικονομίας, αλλά υποστηρίζουν ότι μια πιο επιθετική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει το ευρώ. Η τράπεζα πρόσφατα άλλαξε τη στάση της για πρώτη φορά μετά από μήνες από την πτώση.

Πηγή: Bloomberg