Skip to main content

Η λίρα θα πληγεί περισσότερο από την ανάκαμψη του γιεν

Το πλεονέκτημα απόδοσης της λίρας έναντι του γεν μειώνεται ήδη.

Λίγα «ισχυρά» νομίσματα πρόκειται να χάσουν τόσο πολύ από την ανάκαμψη του γιεν όσο η βρετανική λίρα φέτος.

Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ στη στερλίνα με την άποψη ότι μια αποδυναμωμένη οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτρέψει την Τράπεζα της Αγγλίας από το να είναι τόσο επιθετική όσο οι αντίστοιχές της στον υπόλοιπο κόσμο. Η διαφορά είναι πιο έντονη σε σύγκριση με την Ιαπωνία, όπου τα χρόνια εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής μπορεί επιτέλους να τελειώνουν, ωθώντας το γιεν σε υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Ιούνιο.

Το πλεονέκτημα απόδοσης της λίρας έναντι του γιεν μειώνεται ήδη. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας έχει μειωθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας τάραξε τις αγορές τον περασμένο μήνα διπλασιάζοντας το ανώτατο όριο των αποδόσεων αναφοράς. Εν τω μεταξύ, το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και των αμερικανικών ομολόγων άλλαξε ελάχιστα, όπως και η διαφορά στα γερμανικά ομόλογα.

Η λίρα έχει υποχωρήσει 3% έναντι του γιεν μετά την αλλαγή πολιτικής της Bank Of Japan. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διολίσθηση μεταξύ των νομισμάτων της Ομάδας των 10 και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ακόμη το νόμισμα – που είναι από τη χειρότερη χρονιά του από το Brexit.

naftemporiki.gr